ABD’nin İran’a uyguladığı ambargolar nedeni ile sonlandırılan altın ticareti, İran’ın müzakereler sonrasında nükleer programını sınırlamayı kabul etmesinin ardından yeniden başlıyor.
İHA - Birleşmiş Milletler’in 5 daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu 5 artı 1 ülkelerinin, İran’ın nükleer programında müzakereye varmasını değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Ambargolar nedeniyle İran’da haksız gerekçelerle önümüze konulan altın ticareti yeniden başlayacak. Altın ve kıymetle madenler başta olmak üzere İran’a altın yeniden sevk edilebilecektir” diye konuştu.
Çağlayan, ambargolar nedeni ile İran’a ihracatın geçen yıl 3.4 milyar dolara düştüğünü, bu yılın ilk 9 ayında Türkiye’nin İran’da 6 milyar dolar ihracat kaybı olduğunu söyledi. İran’dan yapılan ithalatın ise kendi durumunu koruduğunu belirten Çağlayan, “Türkiye, geçen yıl ilk 9 ayda 781 milyon dolarlık dış ticaret açığı verirken bu ülkeyle, bu yıl rakam 4.6 milyar dolara çıkmıştır” dedi. Türkiye’nin İran’la ihracatının azalmasındaki yegane sepetin altın olmadığını vurgulayan Çağlayan, “Altın ticaretinde 1 milyar dolar düşüş oldu. Bunun nedeni ambargolarla para akışındaki sıkıntılardır” ifadelerini kullandı.
Batı ile İran arasında nükleer programda anlaşma sağlanmasının ardından petrol fiyatlarının yüzde 2, altın fiyatlarının da yüzde 1 düştüğünü belirten Çağlayan, “Atılacak her olumlu adım, emtia fiyatlarını daha da düşürecek bu da ticarette kazanç getirecektir” diye konuştu.
Bakan Çağlayan, İran ile yapılan anlaşmanın 6 aylık geçici bir anlaşma olduğunu, yeni oluşan İran yönetiminin bu anlaşmayı kalıcı hale getireceğini ümit ettiğini vurguladı. Çağlayan, “İran’ın gördüğü zarar ortadan kalkacak. Türkiye, bundan karlı çıkacak” dedi.