Türkiye ile İran arasında, elektrik işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Türk tarafı adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İran tarafı adına da İran Elektrik Bakanı Perviz Fettah imz

Türkiye-İran Elektrik İşbirliği Anlaşmasi İmzalandi

Anlaşmaya göre, her biri iki bin mw kurulu güçte iki adet İran tarafında, bir adedi de Türkiye tarafında olmak üzere üç adet termik elektrik santrali kurulacak.

Ayrıca İran tarafına toplam 10 bin mw gücünde hidroelektrik santralleri yapılacak. İki ülke arasında bulunan elektrik iletim hatları da güçlendirilecek.

Elektrik iletim hatlarının güçlendirilmesi işi Türkiye Elektrik İletim A.Ş tarafından yapılacak. Termik ve hidrolik santraller ise her iki ülkenin özel sektörü tarafından yapılacak.

İran da yapılacak santrallerde Türk şirketinin payı yüzde 49, İran şirketinin payı yüzde 51, Türkiye tarafında kurulacak santrallerde ise Türk şirketinin payı yüzde 51, İran şirketinin payı yüzde 49 olacak.

İmzalar devam edecek

Enerji Bakanı Hilmi Güler, İran Enerji Bakanı Perviz Fettah ile düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Güler, Türkiye ile İran arasında imzalanan elektrik işbirliği anlaşmasının, hem iki ülkeye, hem enerji sektörüne, hem de bölgeye çok hayırlı olacağını düşündüğünü bildirdi.

Bir basın mensubunun Doğalgazda da elektrik anlaşmasına benzer bir anlaşma yapılacak mı? şeklindeki sorusu üzerine Bakan Güler, İmzalar devam edecek, çalışmalarımız sürüyor yanıtını verdi.

Türkiye ile İran arasındaki yatırımların bugün başlamadığını vurgulayan Güler, Üstelik bizim de, onların da karşılıklı ihtiyaçları var. Bu noktada gayet tabii ki ülkemizin çıkarları her şeyin üstündedir. Bu çalışma bir reaksiyon olarak kesinlikle ele alınmamalı, bu bir aksiyondur diye konuştu.

Bazı çevreler rahatsız olabilir

Fettah da, son sekiz ayda Türk heyeti ile üçüncü kez bir araya geldiklerini, dördüncü görüşmeyi de iki ay sonra Tahran da yapmayı kararlaştırdıklarını söyledi.

Türkiye ile İran arasında yapılan anlaşmanın kağıt üzerinde kalmayacağını ifade eden Fettah, Bazı çevreler bu gelişmelerden rahatsız olabilirler. İran ve Türkiye son derece bağımsız ve son derece güçlü ülkeler. Yapılan anlaşmalar da iki ülkenin halklarına ve devletlerine yönelik. Yani kazan-kazan şeklinde bir anlaşma devam ediyor dedi.

Türkiye-İran arasında enerji anlaşması

Türkiye ve İran arasında, Ankara da 13 Temmuz gecesi geç saatlerde enerji konusunda bir mutabakat zaptı imzalanmıştı. Mutabakat zaptı ile, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa ya taşınması için önemli bir adım atıldığı bildirilmişti.

İki ülke arasında varılan mutabakat, İran ve Türkmenistan dan gelecek yılda 30 milyar metreküp doğalgazın Avrupa ya ihraç edilmesini öngörüyor.

Mutabakata göre, Türkiye, Güney Pars havzasındaki üç doğalgaz sahasının işletmesini ihalesiz olarak alacak. Bunun için yaklaşık 3.5 milyar dolarlık yatırım yapılması gerekiyor.

Mutabakata en büyük tepkiyi ABD gösteriyor. İran ın nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle işbirliğini karşı çıkan ABD, İran ın güvenilir kaynak olmadığını iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, İran ın petrol ve gaz sektörüne yatırım için zamanın uygun olmadığını düşünüyoruz demişti.

Türkiye ise, doğalgaz anlaşmasına Amerikalıların gösterdiği tepkiyi Burada söz konusu olan Türkiye nin çıkarı şeklinde yanıtlamıştı.


21.11.2007
OGÜNhaber