Ekonomiyi soğutmak için sabit faizli kredilerde yüzde 5 oranında yükseltilen KKDF, yargıdan döndü

Tüketici, Maliye'den 200 milyon TL alacaklı


İSTANBUL (İHA) - 28 Ekim 2010 tarihinde KKDF’nin yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarılmasıyla ilgili Danıştay, “Bu tarihten önceki sözleşmelerde KKDF artışı yapılamayacağına” karar verdi. Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı yaklaşık 7 aydır süren uygulamayı da bitirdi. Şimdi fazladan ödenen KKDF'lerin Maliye Bakanlığı tarafından iade edilmesi gerekiyor.

Danıştay'ın 28 Ekim 2010’dan önce imzalanmış sabit faizli sözleşmeler için Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) artışının yürütmesini durdurması milyonlarca tüketicinin yüzünü güldürdü. KKDF'nin Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldığını ve bu kararın söz konusu tarihten önce alınan tüketici kredilerine de uygulanması üzerine Danıştay'a dava açtıklarını hatırlatan Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Danıştay’ın KKDF’de yürütmeyi durdurduğunu açıkladı. Bu karar yaklaşık 200 milyon TL civarında bir tutarın tüketiciye geri ödenmesi anlamına geliyor. Peki tüketiciler fazla kesilen KKDF'yi nasıl geri alacaklar? Bankalar, KKDF'yi vergi olduğu için kasalarına koymuyor ve Maliye'ye aktarıyor.

Bankalar Birliği de bu konuda nasıl bir yol izleneceği konusunda Maliye’den yapılacak açıklamayı bekliyor. Karara 7 günlük itiraz süresi olduğu için, Maliye Bakanlığı'nın bu sürenin dolmasının ardından konuyla ilgili bir açıklama yapması bekleniyor.





OGÜNhaber