- Kullanıcılar, Ekosisteme Dair'e, TSKB internet sitesinden ulaşabiliyor

TSKB Ekonomik Araştırmalar, Ekosisteme Dair'in 16'ncı sayısını yayımlandı

İSTANBUL (AA) - Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomik Araştırmaların üç ayda bir yayımladığı "Ekosisteme Dair"in 16'ncı sayısı yayımlandı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Ekosisteme Dair dergisinin yeni sayısında, mavi ekonomi kavramı odağında, okyanusların ekosistem üzerindeki koruyucu rolü, mavi finansman ve onarıcı yaklaşımlar ele alınıyor.

Yayında mavi ekonominin taşımacılık, turizm ve enerji sektörlerindeki etkilerine yakından bakılırken balıkçılık, ticaret ve deniz biyoteknolojisi gibi pek çok alana hizmet eden okyanusların aynı zamanda atmosferdeki ısının emilimi, karbon yutağı rolü ve deniz biyoçeşitliliğinin muhafaza edilmesi gibi faydaları vurgulanıyor.

Dergide ayrıca, mavi ekonominin finansmanı çerçevesinde mavi tahvillerin (blue bonds) ve doğa için borç takası kavramının rolleri inceleniyor. Sürdürülebilirlik ve finansmanın geleceğine dair önemli öngörüler sunan sayıda, deniz ekosistemlerinin korunmasına yönelik özel sektör girişimleri, uluslararası ekonomik ilişkilerdeki yeni kavramlar ve güncel gelişmeler de ekosistem perspektifinden işleniyor.

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) tarafından okyanusların korunması ve su yönetiminin gelişimine katkıda bulunan finansman ve yeniden finansman faaliyetleri olarak tanımlanan mavi finansman kavramına onarıcı bir perspektif kazandırılması ihtiyacını aktaran dergide, onarıcı mavi ekonomi yaklaşımının konunun merkezine "mavi doğal sermaye"yi koyduğu bilgisine yer veriliyor.

Ekosisteme Dair'in 16'ncı sayısında "Okyanus taşımacılığı", "Deniz taşımacılığının emisyon salımları", "Kıyılara yönelik göçün yarattığı nüfus baskısı, yükselen deniz seviyesi, kıyı ekosistemlerinin insan kaynaklı atıklar", "Kıyı bölgelerinde yaşanan seller", "Yenilenebilir enerji sektörü", "Mavi ekonomi kavramı çerçevesinde sektörün önemi ise yeni kurulacak deniz üstü rüzgar enerji santrallerinin deniz ve okyanus ekosistemlerine etkilerini göz önünde bulundurmayı gerektiriyor", "Okyanus ekonomisinin 2030'a kadar 3 trilyon dolar değere ulaşması" ve "Küresel ekonomik rekabet" satır başları öne çıkıyor.

Kullanıcılar, Ekosisteme Dair'e, TSKB internet sitesinden ulaşabiliyor.

OGÜNhaber