Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda ‘e-ticaret’ konulu toplantı yapıldı.
TRABZON / İHA - Toplantıda konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Türkiye’de perakende sektöründe 310 milyarlık bir potansiyel bulunduğunu ancak bunun 2.5 milyar dolarının e-ticaret üzerinden gerçekleştiğini söyledi. Yüzde 1’lerde dahi olmayan e ticaret alanında daha aktif olunmasını gerektiğine işaret etti. Hacısalihoğlu, “ Bu toplantıda esas amacın e-ticaret sisteminin oda üyelerimize anlatılmasıdır.
Bu toplantının ardından şehrimizde e ticaret konusunda gelişmeler olmasını diliyoruz. E-ticaret alanında yan sektörleri de geliştirmekle beraber yeni girişimciler ve yeni iş kollarının da şehrimizde açılmasını arzu ediyoruz. Yabancılar özellikle son iki yılda 750 milyar dolarlık e-ticarete yatırım yapıyorlar. Bütün arzumuz ülkemizin ve bölgemizin bu ticaretten pay almasıdır” şeklinde konuştu.
Toplantıda Trabzonlu iş adamlarına e-ticaret konusunda bilgiler veren Ereyon Elekronik Ticaret ve Sanal Mağazacılık Hizmetleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Ülkü ise İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerin dışında İzmir’de bir başarı hikayesi oluşturduklarını ifade ederek, “Trabzon’da e-ticaret konusunda bir merkez olabilir” dedi.
TÜRKİYE’DE E-TİCARET HACMİ YÜZDE 1 BİLE DEĞİL
E-ticaret ile sınırların kalktığını, Türkiye’nin her tarafına satış yapılabildiğini aktaran Ülkü, ticaretin her zaman bir değişim içinde olduğunu aktararak başarılı bir e-ticaretin sabır ve sadakat ile oluşturulabileceğini dile getirdi.
E-ticarette müşteri memnuniyetinin çok önemli olduğunu da hatırlatan Ülkü “Türkiye’de e-ticaret hacmi yüzde 1 bile değilken ABD’de yüzde 8.9, AB’de ise yüzde 5.6’dır. Önümüzde çok yol var. Türkiye’de 37.5 milyon internet kullanıcısı var ve bu nüfusun yüzde 49’unun internet kullandığı anlamına geliyor. Dünyada ise 7. 1 nüfusun 2.8 milyonu internet kullanıyor. Yani yüzde 39’dur. Türkiye gerek internet kullanımı gerekse genç nüfusu ile çok önemli bir potansiyeldir” diye konuştu.
Türkiye’deki nüfusun yüzde 49 oranında internet kullanıcısının yüzde 24’ünün internetten alış veriş yapmış olduğunu aktaran Ülkü, yıllık ticaret hacminin 30 milyon TL seviyelerinde olduğunu ve bunu sağlayan firmalarında yaklaşık 30’u geçmediğini ifade eden Ülkü “Dünyada online ticaret hacmi 545 milyar dolar. Bunun 300 milyar doları ABD tarafından yapılıyor. 2008 yılından 2013 yılına kadar sektör Türkiye’de yüzde 35 büyüdü. Türkiye’de 157 milyon kredi ve maaş kartı bulunuyor. Yani nüfusun iki katı kredi kartı kullanılıyor.2013’de 34.6 büyüyen e-ticaret sektörü 2017 yılına kadar her yıl yüzde 16 oranında büyüyecek”
ifadelerini kullandı.
İNTERNETTE MERDİVEN ALTI UYARISI
E-ticaretin kayıtlı bir ekonomi oluşturduğunu, 24 saat alış veriş imkanı tanıdığını aktaran Ülkü, ancak merdiven altı tabirinin internet için de geçerli olmaya başladığına dikkat çekerek bu konuda özellikle tüketicilerin uyanık olması gerektiğini söyledi. Ülkü “E-ticaret üzerinden yapılan alış verişler normal piyasalara göre çok ucuz değildir. Biraz ucuzdur. Piyasada belirli bir değerinin çok çok altında internette satışı yapılan bir ürün mutlaka sorunludur” uyarısında bulundu.
Konuşmaların sonunda Ülkü’ye Hacısalihoğlu tarafından plaket verildi.