- Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Veysel Memiş: - "Her yıl bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz"

Tat Gıda, "7. Dijital Tarla Günü" etkinliğinde çiftçilerle buluştu

İSTANBUL (AA) - Tat Gıda, çiftçi farkındalığını artırmak ve ekosistemin gelişimine destek olmak için her yıl düzenlediği Dijital Tarla Günü'nün 7'ncisini gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Tat Gıda, çiftçi ile iletişimin artırılması ve çiftçinin gelişiminin desteklenmesi konularında çözüm üreten uygulamaları hayata geçirerek sektöründe fark yaratmayı sürdürüyor.

Tat Gıda'nın bu yıl yedincisini gerçekleştirdiği Dijital Tarla Günü etkinliğinde, dijital tarım sensör ve uygulamaları, bitki besleme ve koruma ürünleri, tohum ve fide çeşitleri, hassas ve akıllı tarım teknolojileri, drone, uydu ve görüntü işleme teknolojileri, tarım makineleri ve ekipmanları üzerine çalışan 22 farklı firma, Startup, üniversite ve araştırma merkezi stant kurarak yenilikçi çözümlerini tanıttı ve etkinlikte 600 katılımcı sayısına ulaşıldı.

Açıklamada etkinlikteki konuşmasına yer verilen Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Veysel Memiş, yer aldıkları tarım ve gıda sektörünün ülke için stratejik önemini bildiklerini belirterek, "Kuruluşumuzdan bu yana çiftçi ve paydaşlarımızla birlikte bu kapsamda hız kesmeden çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Her yıl bir araya geldiğimiz bu etkinlikte, sektörün gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Hepimiz biliyoruz ki sağlıklı nesiller, ancak sağlıklı beslenme ile inşa edilir. Sağlıklı beslenmenin temeli ise bu topraklarda gerçekleştirdiğimiz tarım faaliyetleri ile başlar ve ardından üretilen ürünlerin gıda işletmelerinde en kaliteli şekilde hazırlanması ile devam eder ve sofralarımıza ulaşır." ifadelerini kullandı.

Tat Gıda olarak, sürdürülebilir tarımın geleceği için üreticileriyle ve paydaşlarıyla birlikte çalışarak ilerlediklerini aktaran Memiş, yıllar içinde ilerlettikleri dijital tarım faaliyetlerini bu doğrultuda sürdürdüklerini belirtti.

Memiş, artan nüfusla birlikte gıda ihtiyacının da arttığını ve iklim krizinin tarıma olan olumsuz etkileri bulunduğunu kaydederek, Tarımda kalite ve verimi artırmanın ancak teknoloji ve yeni yöntemler ile mümkün olduğunu vurguladı.

Memiş, "Önce kendi tarım alanlarımızda uyguladığımız teknoloji ve yöntemleri daha sonra çiftçilerimizle paylaşmaktayız. İklim krizinin etkisiyle dünyada tatlı su kaynakları azalmaktadır. Domates tarımında damla sulama sistemlerinin yaygın olarak kullanılması oldukça sevindirici. Ancak bitkinin ihtiyacına uygun şekilde doğru zamanda, doğru miktarda suyu verebilmek için daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır." açıklamasında bulundu.

Optimum sulama için yapay zeka destekli çözümleri kendi Tat Gıda tarım arazilerinde denemekte olduklarını kaydeden Memiş, "Başarılı sonuçları çiftçilerimize yaygınlaştırarak bu alanda öncü olmak istiyoruz. Tat Gıda olarak yenilediğimiz mobil uygulamamızı tüm çiftçilerimizin kullandığını gözlemledik, mutlu olduk. Tat Mobil Uygulaması ile hava durumu, uydu görüntü analizleri, uygun ilaçlama teknikleri, traktör kullanım zamanları gibi bilgileri paylaşıyoruz. Aynı zamanda, çiftçilerimiz uygulamadan teslimat ve sözleşme bilgilerini görüntüleyebilmekteler. Ayrıca bu yıl ilk defa teslim edilen her araç bazında teslimat ve kalite bilgilerini de dijital olarak öğrenebilecekler." değerlendirmesinde bulundu.

- "Gençlerimizi tarıma çekmek istiyoruz"

Sözleşmeli üretimin önemine değinen Memiş, şunları kaydetti:

"Sözleşmeli tarımı çok önemsiyoruz. Tat Gıda’nın domates tarımında sözleşmeli çiftçi uygulamasını ilk başlatan firma. Böyle bir ilke imza atmış olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Tarladaki dijitalizasyon tarımda büyük fark yaratıyor. Bu nedenle üreticilerimizin, tarlalarını dijital olarak takip etmeleri öncelikli konularımızdan biri. Tarladaki bitki sağlığını uzaktan takip etmeleri için çiftçilerimizi uydu teknolojileri kullanımına yönlendiriyoruz. Bu yıl toplam 12 bin dekar alanda bitki sağlığını uydu görüntüleri analizlerinden takip etmekteyiz. Geçen yıl başlattığımız Dijital Dönüşüm Programı’nı Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Torbalı’da olmak üzere bu yıl 3 bölgede 25 çiftçimiz ile gerçekleştiriyoruz. Bunun için çiftçilerimizin tarlalarına dijital tarım istasyonu ve kameralı böcek istasyonları kurduk. Hastalık risklerini erkenden görmek ve zamanında müdahale etmek önemli. Bunun için yapay zeka destekli çözümler kullanıyoruz."

Memiş, geçen yıl yüzde 22 daha az aktif madde ile daha az kimyasal kullandıklarını belirterek, "Toprağı, suyu ve dünyamızı, doğal kaynaklarımızı koruyan uygulamaları önemsiyoruz. Çiftçilerimize, üretim, tarım teknolojileri, tarımdaki gelişmeler, doğal kaynakların korunması gibi konularda bilgiler veriyoruz. Geçen yıldan itibaren 100 çiftçimizle bir araya geldik. Yıl sonunda 500, 2026'ya kadar 1200 çiftçiye ulaşmayı hedefliyoruz. Tarıma gençlerin ilgi göstermesi çok önemli. Gençlerimizi tarıma çekmek istiyoruz, bunun için çeşitli eğitimler gerçekleştireceğiz. Bu önemli fırsatı ilk aşamada 150 gencimize sunacağız. İlerleyen dönemde bu sayının artırılmasını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.


OGÜNhaber