Rosatom, Macaristan'da inşa edilen NGS'nin güvenlik sistemi için gerekli ekipmanın teslim edildiğini bildirdi

ANKARA (AA) - Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Macaristan'da inşa edilen Paks-2 Nükleer Güç Santrali'ne (NGS) ilk büyük boyutlu ekipmanı kor tutucunun teslim edildiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, genel tasarımcılığını ve genel yükleniciliğini Rosatom'un Mühendislik Bölümü ASE AŞ'nin üstlendiği NGS'ye teslimatı gerçekleştirilen kor tutucu, santralin pasif güvenlik sisteminin bir parçası olma özelliği taşıyor.

Söz konusu santralin 5. ünitesi için gerekli kor tutucu bileşenlerinin, Rusya'nın Volgodonsk kentinden Macaristan'ın Paks kentine deniz yoluyla gönderildiğinin belirtildiği açıklamada, sevkiyatın 48 gün sürdüğü ve 3 bin 200 kilometrelik yol kat ettiği kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Rosatom Mühendislik Bölümü ASE AŞ Başkan Yardımcısı ve Paks NGS İnşaat Projesi Direktörü Vitaly Polyanin, Paks-2 NGS inşaat sahasına gelen ilk büyük boyutlu ekipmanın pasif güvenlik sisteminin bir parçası olmasının oldukça anlamlı olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Böylece yeni NGS'nin güvenilirliği ve güvenliği, işletmeye alınmasından çok önce sağlanmış oluyor. Yeni ünitelerin inşasına ve ardından NGS'nin pasif güvenlik sisteminin önemli bir parçası olan kor tutucunun kurulumuna 2024 sonu, 2025 başında başlayabilmek için elimizden gelen her türlü çabayı gösteriyoruz"

Paks-2 Kapalı Anonim Şirketi Başkanı ve Genel Direktörü Gergely Jákli de, hedeflerinin mümkün olan en kısa sürede ve güvenli şekilde faaliyet gösteren bir NGS inşa etmek olduğuna işaret ederek, "Önemli gelişmeler kat ettik. Geçen yıl 2,7 kilometrelik su geçirmez bariyerin inşaatını tamamladık, zemin stabilizasyonu devam ediyor ve tasarım seviyesine kadar kazı çalışmalarına testler yapılarak başlandı. Sahadaki, inşaat ve kurulum merkezindeki çalışmalara hız veriyoruz. İnşaat sahasında 900 uzman görev yapıyor." ifadelerini kullandı.

Uluslararası bir proje olan Paks-2 NGS’nin inşaat sahasındaki çalışmalarda Rus ve Macar şirketlerinin yanı sıra Avrupalı ve üçüncü ülkelerden şirketler de yer alıyor.

OGÜNhaber