- Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur: - "Ulusal ve uluslararası coğrafi işaretini alan bu balın üreticilerini, iyi üretim uygulamalarıyla üretmeleri için destekliyoruz"

Migros ile Bingöl Üniversitesi'nden Bingöl balının sürdürülebilir üretimi için işbirliği

İSTANBUL (AA) - Migros ile Bingöl Üniversitesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği Coğrafi işaretli tek balı olan Bingöl balının iyi üretim uygulamaları kapsamında sürdürülebilir üretimi ve markalaşması için işbirliği anlaşması imzaladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Migros ve Bingöl Üniversitesi, Bingöl balının iyi üretim uygulamaları kapsamında sürdürülebilir üretimi ve markalaşması kapsamında ortak bir çalışma başlattı.

ZZEF Grup ve GürAta Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Gürkan'ın koordinasyonunda Bingöl Üniversitesi ve Migros'un hayata geçirdiği çalışmayla Bingöl balının markalaşması ve Türkiye çapında tüketiciye ulaşması hedefleniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur, yerel üreticinin kalkınması ve Anadolu'nun yerel lezzetlerinin hak ettiği değeri görmesi için birçok bölgede ve birçok üründe seferberlik başlattıklarını belirtti.

Bingöl balının, eşsiz Anadolu lezzetlerinden biri olduğunu vurgulayan Baydur, "Ulusal ve uluslararası coğrafi işaretini alan bu balın üreticilerini, iyi üretim uygulamalarıyla üretmeleri için destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bingöl Üniversitesi'nin, iyi bal üretimi konusunda bir ihtisas üniversitesi olduğuna işaret eden Baydur, şu değerlendirmede bulundu:

"Rektörümüzün öncülüğünde, iyi bal üretiminin yerel üreticilere öğretilmesi ve ürünlerin doğrulanmasının merkezine alınması kapsamında iş birliği anlaşması imzaladık. İyi üretim uygulamaları çerçevesinde doğadan sofraya balın her aşaması kontrol edilecek. Arıcılar, aldıkları eğitimlerle belirli bir standart kazanacak, profesyonel yerel üretici modeli oluşturulacak. Bu sayede üretimin kalite değerini sürdürülebilir hale getireceğiz. Üretici de emeğinin karşılığını alacak. Yerel arıcılığın gelişimine katkı sağlarken, Bingöl Üniversitesi’nin ve üniversite laboratuvarının değerli çalışmalarıyla AB işaretli ilk balımız olan Bingöl balını tüm Türkiye'ye ulaştıracak olmaktan mutluluk duyuyoruz."

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak da "Yerel Değerler ve Üreticilerin Korunması" vizyonu kapsamında gerçekleştirilen işbirliğiyle yerel arıcılığın sürdürülebilir gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini aktardı.

Yüksek Öğretim Kurulu'nun organize ettiği, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın finanse ettiği "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" alanında "Arı ve Arı Ürünleri" başlıklarında 2016'dan beri çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini aktaran Çapak, "Bölgemizin ünlü Bingöl balının Avrupa Birliği Coğrafi işareti alması, en kaliteli ve sürdürülebilir uygulamalarla üretilerek tüm Türkiye’de sofralara girebilmesi için Migros’la bir anlaşma imzaladık." açıklamasında bulundu.

Çapak, projenin en önemli özelliklerinden birinin, her aşamada yerli ve milli imkanların kullanılması olduğunu kaydetti.

OGÜNhaber