Vatandaşlar yılın başından bu yana bankalardan 26,8 milyar lira tüketici kredisi kullandı.

Kredi arttı, batık azaldı...








İSTANBUL - Geçen yılın tamamında bu rakam 10,3 milyarda kalmıştı. 10 aylık dönemde takibe düşen ya da batan kredi ise 140 milyon lira azaldı...

Erdoğan SÜZER- BUGÜN

Küresel krizin etkilerinin azalması ve Türkiye'nin hızlı büyüme sürecine girmesi vatandaşı olağanüstü düzeyde harcamaya yöneltti. Kriz sonrası kredi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi ve geleceğe ilişkin belirsizliklerin azalmasıyla harcama eğilim artan tüketici adeta bankalara hücum etti.

GÜNDE 128 MİLYON LİRA

Geçen yıl bir haftada 158 milyon liralık tüketici kredisi kullanılırken bu yıl günde kullanılan kredi tutarı 128 milyon lirayı buldu. Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın KKDF oranlarını yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltmesinde, tüketici kredilerindeki bu olağanüstü artış etkili oldu. Merkez Bankası da tüketimi düşürebilmek için borçlanma faizini 4 puan birden düşürdü.

33 MİLYON LİRAYI AŞACAK

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurum (BDDK) verilerine göre, geçen yılın tamamında bankalardan sadece 10,3 milyar lira tüketici kredisi çeken vatandaş bu yılın 10 aylık döneminde 26,8 milyar lira kredi kullandı. Bu hızla kredi kullanımının devam etmesi halinde tüketicilerin bankalardan çektiği kredi miktarı 33 milyar lirayı aşacak. BUGÜN'ün yaptığı hesaplamalara göre geçen yıl haftada 158 milyon lira tüketici kredisi kullanan vatandaş bu yıl haftada değil, günde 128 milyon lira kredi kullanıp harcamaya yöneliyor. Bu yılın ilk 10 ayında bankalardan çekilen 26 milyar 831 milyon liralık kredinin 11 milyar 781 milyon lirası konut kredilerine gitti. Vatandaş bankalardan 9,4 milyar liralık "ihtiyaç" kredisi çekti. Taşıt için 504 milyon kredi çekilirken diğer ihtiyaçlar için alınan kredi tutarı 5,1 milyar lira oldu. Bu dönemde konut kredileri 56,8 milyara, ihtiyaç kredileri 47,7 milyara çıktı.

11 MİLYARI KONUTA GİTTİ

Tüketici kredilerinin yanı sıra kredi kartı harcamaları da son 10 ayda olağanüstü ölçüde arttı. Geçen yılın tamamında kredi kartından yapılan harcama 2 milyar 60 milyon lira artarken, bu yıl 10 aylık dönemde 5,7 milyarlık ilave kart harcaması yapıldı. Kredi kartıyla yapılan toplam harcama yılın başında 36,1 milyardı. Ekim sonunda bu rakam 41,8 milyar liraya kadar çıktı.

TAKİBE DÜŞEN GERİLEDİ

Kredi kullanımında işin sevindiren yanı ise batık kredilerde yaşandı. Vatandaşın tüketici kredisi kullanımı 10 ayda 26,7 milyar lira artmasına karşın takibe düşen ya da batan tüketici kredisi miktarı artacağı yerde 140 milyon lira azaldı. Bu yılın başı itibariyle kullanılan 93,4 milyar lira kredinin 3,8 milyar lirası batarken, 28 Ekim itibariyle kullanılan kredi 120 milyar liraya çıktı. Ancak geri dönmeyen ve batan kredi miktarı 3,7 milyar liraya geriledi.

İKİ ÖNLEM GELDİ

Kullanılan her tüketici kredisi harcamaya dönüştüğü için ekonomiyi büyütüyor ancak aynı zamanda ithalatı, cari açığı ve enflasyonu yükseltiyor. Ekonomi yönetimi tüketim eğilimini düşürmek için geçtiğimiz günlerde iki ayrı önlem almak zorunda kaldı. Devlet Bakanı Ali Babacan, krediye olan talebin hızını yavaşlatmak için KKDF oranlarını yükseltti. Merkez Bankası da yurtdışından gelen dövizlerin banka kredisine dönüşmesini azaltmak için borçlanma faiz oranlarını düşürdü.






OGÜNhaber