- Kaspersky E-posta Güvenliği Uzmanı Andrey Kovtun: - "Resmi ekip herhangi bir bağış toplama çabasını duyurmamışsa, dikkatli olmanız sizi dolandırıcılığın kurbanı olmaktan koruyabilir"

Kaspersky'dan Pavel Durov'u savunmak için sahte bağış toplayanlar konusunda uyarı

İSTANBUL (AA) - Kaspersky uzmanları, Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa'da tutuklanması sonrası çıkan haberlerden faydalanan dolandırıcılık girişimlerini ortaya çıkardı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Kaspersky uzmanları birkaç mesaj varyasyonu içeren aktif bir spam kampanyasını izlemeye aldı. Bu yöntemle dolandırıcılar insan hakları örgütlerini taklit ederek, Pavel Durov'un özgürlüğünü güvence altına alınması ve küresel insan haklarını korunmasına yönelik kullanıcılara mesaj gönderiyor.

Dolandırıcılar, mesaj gönderdikleri kişileri "BTC", "ETH" ve "TRX" dahil olmak üzere belirtilen birkaç kripto para cüzdanından birine bağış yaparak amaca katkıda bulunmaya çağırıyor. Ancak, Pavel Durov'un ekibi ise herhangi bir resmi bağış toplama duyurusu paylaşmadı.

Spam filtrelerini atlatmak için dolandırıcılar mesajlardaki ifadeleri sürekli değiştiriyor, tekrarlardan kaçınıyor ve yardım, destek, bağış, artış gibi eş anlamlı kelimeler kullanıyor. Ayrıca, sözde fon sağlayan kuruluşun adı her e-postada değişiyor. Bazıları İnsan Hakları Savunucuları Ağı'nı (HRDN) temsil ettiğini iddia ederken, diğerleri ise Dijital Haklar Savunuculuk Ağı'nı (DRAN) taklit ediyor.

Kaspersky uzmanları, kullanıcıların çevrimiçi dolandırıcılıklara karşı bağış yapmadan veya kişisel bilgilerini paylaşmadan önce, talebin resmi ve güvenilir bir kaynaktan geldiğinden emin olunmasını, kötü dil bilgisi veya alışılmadık biçimlendirme yada acil bir dil kullanan e-posta veya mesajlara karşı dikkatli olunmasını, URL'lerin ve e-posta adreslerinin iki kez kontrol edilerek, kripto para bağışları konusunda dikkatli olunması ve güvenlik yazılımlarının kullanılmasını öneriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky e-posta Güvenliği Uzmanı Andrey Kovtun, herhangi bir bağış projesine para göndermeden önce eleştirel düşünmenin ve iki kez kontrol etmenin çok önemli olduğunu belirtti.

Kovtun, "Her zaman resmi iletişimlere ve doğrulanmış haber kaynaklarına güvenin. Özensiz bir dil ve formatta yazılmış e-postalara asla güvenmeyin. Özellikle resmi ekip herhangi bir bağış toplama çabasını duyurmamışsa, dikkatli olmanız sizi dolandırıcılığın kurbanı olmaktan koruyabilir." ifadelerini kullandı.

OGÜNhaber