İspanya Tarım Ürünleri Kooperatifler Birliği tarafından Avrupa Birliği'ne yapılan fındık ihracatının yüzde 90'ının Türkiye üzerinden gerçekleştirildiğine dikkat çekilerek bu fındıklarda insan sağlığına zararlı aflatoksin maddesine rastlandığını ve alımların durdurulması istemesi Giresun’da tepkiyle karşılandı.

İspanya’nın alfatoksin iddiası fındık fiyatlarını düşürdü

İHA - Giresun Ziraat Odaları Birliği Başkanı Musa Keskin ihracat ürünlerinin sıkı denetimden geçtiğini hatırlatarak, alfatoksin maddesine rastlanan hiçbir ürünün ihracat edilemediğini söyledi.

İspanya’nın spekülasyon üreterek Türk fındığı üzerinde oyun oynadığını belirten GZO Başkanı Keskin “Dünya ihracatının yüzde 90’ını karşılayan Türk fındığı üzerinde öteden beri çeşitli oyunlar oynanmaktadır. Bu da bunlardan biridir. İspanya sonyıllarda kendi fındığına Pazar aramaktadır. Özellikle Uzakdoğu ülkelerine ihracatta bulunan İspanya son yıllarda Avrupa’da pazar aramaktadır. Avrupa’da da bu tür spekülasyonlarla Türk fındığının önünü kesmeye çalışmaktadır. Bu bir oyundur ve İspanya Türkiye’den bu asılsız iddiaları nedeniyle özür dilemelidir” dedi.

İspanya’nın ortaya attığı asılsız iddiaların fındık fiyatlarını etkilediğini de ileri süren Keskin “ 7 TL’nin üzerinde olan fındık fiyarı 6.90 TL’ye gerilemiştir. Bu duruma Türk yetkililer gereken tepkiyi göstermelidir. Bu oyun bozulmalıdır” diye konuştu.
OGÜNhaber