Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından Gayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ'ye (GABORAS) ilişkin son gelişmelerin ele alındığı toplantı düzenlendi.

Gayrimenkul borsası adım adım ilerliyor

Cumhurbaşkanlığı  Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan'ın  yanı sıra Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Varlık Fonu, TCMB, BDDK, SPK ve İSEDAK'tan  yetkililerin katılımıyla Gayrimenkul Kıymetler Borsası'na dair son gelişmelerin  ele alındığı toplantı İstanbul'da düzenlendi.

MÜSİAD açıklamasına göre, derneğin genel merkezinde düzenlenen  toplantıda GABORAS'a ilişkin son gelişmeler ele alındı. Buluşmada, GABORAS'ın   teknolojik düzeyi, izleme-ölçme yeteneği,  anlık izlenebilen değer haritaları, mevzuat çalışmaları, İSEDAK ülkeleri dahil  uluslararası ağ kapasitesi ve GABORAS'ın kamu kurumlarından beklentileri  konuşuldu.

Etkinlikte, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önem verdiği  ve desteklediği projenin yol haritası, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı  Naci Ağbal başkanlığında karara bağlandı.

"Atıl kaynaklar ekonomiye kazandırılabilecek"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Naci Ağbal, İSEDAK bünyesinde yer  alan ülkelerin böyle bir borsa sayesinde atıl kaynaklarını ekonomiye  kazandırılabileceğini bildirdi.

Güvenli Alım Satım Platformu ve gayrimenkul borsası veri paylaşım  sürecinin kurulması gerektiğini aktaran Ağbal, işin menkul kıymetleştirilmesi  boyutuyla ilgili tüm kamu kurumlarının desteğine ve hızlı aksiyonuna ihtiyaç  duyulduğunu kaydetti.

Ağbal, bunun ilk adımı olan Türkiye gayrimenkul veri platformunun  kurulabilmesi konusunda gelinen aşamada kamu kurumlarından beklentilerin neler  olduğunun tartışılması ve bu beklentilerin karşılanabilmesi için gerekli  çalışmaların bir an önce ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Türkiye Varlık Fonu'nun konuya olumlu  yaklaşımı ile GABORAS'ın geldiği noktanın sevindirici olduğunu belirten Ağbal,  "Gayrimenkul borsasının bir an önce hayata geçmesi için Cumhurbaşkanlığı Strateji  ve Bütçe Başkanlığı olarak gerekli koordinasyonu yapmaya devam edeceğiz."  ifadesini kullandı.

"Gayrimenkulde yatan büyük sermaye harekete geçecek"

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, İslam ülkeleri  arasındaki ticaretin ve ümmet bilincinin artırılması noktasında en büyük  potansiyele sahip sektörün gayrimenkul olduğunu bildirdi.Sönmez, "GABORAS, şu anda offline yürüyen piyasaları dijital ortama  taşıyarak güven tesis edecektir. Yerli ve milli bir çalışmanın ürünü olan  gayrimenkul borsası, gayrimenkulde yatan büyük sermayeyi harekete geçirecektir.  Türkiye ekonomisini bir üst lige taşıyacak bu milli projenin arkasında  durmalıyız. Biz, çalıştaylarla sürecin içinde olduk bunu daha da ilerletip  sonuçlarını, yönetim kurulumuza taşıyacağız." değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise MÜSİAD'ın yurt içi ve yurt  dışından 11 bini aşkın üyesi, 60 bin işletmesi ve 91 ülkedeki teşkilat ağıyla,  İSEDAK ülkelerinin dahil olduğu coğrafyalarda GABORAS projesine destek vermeye  hazır olduğunu vurguladı.

Gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir  konumda yer aldığına dikkati çeken Kaan, sektörün ilerlemesi ve Türkiye'nin son  yıllarda elde ettiği başarılı büyüme sürecinin devam etmesi adına MÜSİAD olarak  bu denli projelere önem verdiklerini bildirdi. MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Köse de GABORAS'ın tüm dünyaya  model olacak gayrimenkul derecelendirme ve kredilendirme kuruluşu olacağını  bildirdi.

"Muazzam ölçüde yabancı yatırımcı çekilecek"

Etkinlikte sunum gerçekleştiren GABORAS Genel Müdürü İshak Kurtuluş  Altun, yerli ve milli yazılımla, değer haritalarını yaptıklarını ve anlık  yayınladıklarını bildirdi. Altun, ölçülen, takip edilen gayrimenkullerin evvela güvenli bir  alım-satım ortamı oluşturacağını kaydederek, akabinde gelen endeksleşme ve  borsalaşma süreciyle gayrimenkuldeki ölü sermayenin tekrar piyasaya döneceğini ve  Türkiye'ye muazzam ölçekte yabancı yatırımcı çekilebileceğini anlattı.

Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Sinan Fidan ise değer haritası  çıkarılmasının önemli olduğunu ve bu konuda duyulan ihtiyaca binaen kendilerinin  de benzer projeler üzerinde çalıştıklarını aktardı.

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk de GABORAS'ın  Türkiye gayrimenkul piyasasını uluslararası platforma taşıyacağını belirterek,  işi hızlandırmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.

Kamu kuruluşları yoğun ilgi gösterdi

Gayrimenkul borsası konusuyla ilgili toplantıda hemen hemen tüm kamu  kurumları temsil edildi.

Toplantıya, Ağbal, Kaan, Sönmez, Altun, Fidan ve Öztürk'ün yanı sıra  şu isimler katıldı:
"Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya,  Türkiye Varlık fonu Genel Müdür Yardımcısı Mithat Bülent Özmen, Çevre ve  Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürü Turan Konak, MÜSİAD Genel  Başkan Vekili Mahmut Asmalı, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Tİcari  İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ve Gelişen 8 Ülke Teşkilatı Genel Müdür  Yardımcısı Tolga Bermek, Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Sektörler Kambiyo Genel  Müdür Yardımcısı Hakan Ertürk, Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Semi Okumuş,  İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Hüseyin Engin  Sarıibrahim, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adnan Yarkın, BDDK İkinci  Başkanı Yakup Asarkaya, SPK Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, TCMB Piyasalar Genel  Müdürü Orhan Kamdar, DEİK Genel Sekreteri Caner Çolak, GABORAS Yönetim Kurulu  Başkanı Cihan Köse, GABORAS Yönetim Kurulu Başdanışmanı Lütfi Altun, SENYAP Genel  Müdürü Ahmet Buğa ve Turkcell Regülasyon Stratejileri Müdürü Umut Kirmit."
OGÜNhaber