Enerji Dünyasının Nabzı 2. Demo Day Etkinliğinde Attı

ANKARA (AA) - Enerji sektöründe yenilikçi çözümler geliştiren girişimcilere destek sağlayan Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı, 2. dönemi başarıyla tamamlandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Dicle Elektrik himayesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) desteğiyle hayata geçen programda başarılı olan 10 girişim, "demo day" etkinliğinde projelerini katılımcılara aktardı.

Dicle Üniversitesi Teknokent ve Kuluçka Merkezi temsilcileri, önde gelen VC'ler, melek yatırım ağları, kamu kurumu temsilcileri, akademisyenler ve girişimcilerin katılımıyla gerçekleşen Eksim Pulse Demo Day'de jüri değerlendirmelerinde ilk üçe giren Tayyar Robotik, AYLARA ve WORKYBE; sırasıyla 300 bin, 200 bin ve 100 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Diyarbakır'da yer alan Dicle Elektrik Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen etkinlikte yatırımcılar, enerji sektörüne yönelik girişimleri yakından tanıma imkanı buldu. Yeni ortaklıkların oluşmasına zemin hazırlayan etkinlikte girişimciler, proje ve ürünlerini yatırımcılar ile kurumsal firma temsilcilerine yüz yüze anlattı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eksim Holding İş Geliştirme Başkanı Uğur Mutluhan Oruncak, şirketin her alanda yeniliklerin peşinden koşarken bu yolculukta çeşitli girişimleri desteklediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Girişimleri desteklerken bizler de onların fikirlerinden ilham alarak işimize yön verebiliyoruz. Verim odaklı ve yapay zeka temelli iş fikirleri geliştiren tüm girişimlere açığız ve düzenli olarak destek sağlıyoruz. Bu desteğimizi Eksim Pulse ile ortaya koyarken aynı zamanda girişim sermayemiz Eksim Ventures ile de yenilikçi girişimlerin büyüme hikayelerine ortak oluyoruz. Yatırım yaptığımız şirketlerin yeni pazarlara açılması, yeni yatırım turlarında daha yüksek değerlemelerle yer alması ve bulundukları pazarlarda pazar paylarını artırmaları bizleri son derece gururlandırıyor."

Oruncak, Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı kapsamında girişimleri çeşitli ölçütlere göre değerlendirdiklerini ifade ederek, "Girişimleri değerlendirirken problem ve çözüm önermesi, ürünün yenilikçiliği, uygulanabilirliği ve ticari potansiyeli ile girişimcinin yetkinliği gibi temel kriterleri dikkate aldık." ifadesini kullandı.

Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas da genç yeteneklere sahip çıkmanın ve onları desteklemenin önemine dikkati çekerek, "Dijitalleşme ve teknoloji odaklı projeler hem bizim şirketimiz hem de Türkiye genelinde büyük bir ihtiyaç. Bu tür projelerin yaygınlaşmasını diliyoruz. Eksim Pulse gibi programlar ise genç yeteneklerin bu yolda ilerlemeleri için önemli fırsatlar sunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Arvas, Dicle Elektrik'in 11 yıl süresince teknolojik yatırımlara büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Hizmet bölgemizde yaşam kalitesini büyük şehirler seviyesine getirme hedefiyle teknoloji, inovasyon ve insan gücü olmak üzere üç ana başlık altında ilerledik. Özellikle kayıp-kaçak oranlarını düşürme konusundaki başarılarımızda bu üç ana başlık kritik rol oynadı. Diyarbakır merkezinde kayıp-kaçak oranlarını yüzde 73’lerden yüzde 17 seviyelerine düşürdük ve Türkiye ortalamasının üzerinde bir enerji kalitesine ulaştık." bilgisini paylaştı.

Eksim Pulse Girişim Hızlandırma Programı’na yapılan 100 başvurudan 28'i jüri karşısına çıkarken 10 girişim "demo day"e katılmaya hak kazandı.

Seçilen ekiplerden oluşan toplam 117 katılımcı, yoğun bir eğitim dönemi geçirdi. Haziran’da başlayarak 6'sı online ve 2'si yüz yüze olmak üzere 8 eğitim düzenlendi. 16 mentörle toplam 120 saatten fazla teknik ve dikey mentörlük görüşmesi gerçekleştirildi. 30'ar saatlik hukuk, yatırım ve finans danışmanlığı ağustos sonuna kadar devam etti. Ayrıca tüm ekiplerle 20 farklı iş geliştirme görüşmesi yapıldı.


Eksim Pulse Demo Day'de projelerini sunan ekipler şöyle sıralandı:

WORKYBE: Ekipman ve enerji verimliliğini artırmak için yapay zeka tabanlı enerji ve varlık yönetimi altyapısı sağlayan bir sürdürülebilirlik platformudur.

LUMIAN ENERGY: IoT tabanlı, bağımsız bir platform olan Lumian Energy, enerji verilerini gerçek zamanlı toplar, enerji talep yönetimini optimize ederek enerji tasarrufu ile karbondan arındırma çözümleri sunar.

RATIO: Enerji depolama yönetimi için optimizasyon ve simülasyonu ürünleri geliştirir.

ROTORBIT: Wisdom AI platformu ile endüstriyel süreçleri optimize eder, süreç takibi, kestirimci bakım ve kalite yönetimi gibi yeteneklerle operasyonel verimliliği artırır. Ayrıca karbon ayak izi hesaplama ve minimize etme kabiliyetleri sunar.

AYLARA: AG şebekelerinde gerilim düşümü/artışı, harmonikler, dengesizlik ve reaktif güç tüketimi problemlerini çözen güç elektroniği tabanlı gerilim düzenleyici cihazları geliştirir, elektrik dağıtım şirketlerine yönelik çözümler sunar.

TORKMAN: Otonom trafo kablo hazırlama cihazı ile manuel kablo başlığı montaj süresini ve operatör hatalarını azaltarak verimliliği artırır.

SIGNALTON TEKNOLOJİ: Akıllı şehir, endüstri/üretim, ulaşım, enerji ve çevre sektörlerinde dijital elektronik IoT algılayıcı sistemleri ve yapay zeka tabanlı ileri veri analiz yöntemleri sunarak uçtan uca dijital çözümler sağlar.

TAYYAR ROBOTİK: Enerji santrallerinin otonom insansız hava araçları ile izlenmesini sağlar.

PINCIDENT İSG: Enerji sektörü için geliştirilmiş bir iş sağlığı ve güvenliği yönetim yazılımıdır.

TECHSTUDIO: Elektrik enerjisinin verimli kullanımı için sahada elektronik donanımlarla izleme, veri toplama ve aktarma sağlar, böylece elektrik dağıtım şirketlerinin arıza müdahale hızını artırır.

OGÜNhaber