- Aydın Group CFO'su Osman Yılmaz: - "Bu işbirliği sektördeki konumumuzu güçlendirecek olmasının yanı sıra, sürdürülebilir perakende operasyonlarına yaptığımız yatırımları da hızlandıracaktır"

EBRD ve A101 Türkiye'de perakendenin sürdürülebilir geleceği için güçlerini birleştiriyor

İSTANBUL (AA) - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), A101'e, sürdürülebilirlik hedeflerini desteklemek amacıyla 200 milyon dolar tutarında sendikasyon kredisi sağladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, sağlanan kredi, A101'in yeşil dönüşüm çalışmalarını hızlandırma ve yeni mağaza yatırımlarına katkı sunma amacıyla kullanılacak.

İki dilimden oluşan kredinin 100 milyon dolarlık kısmını EBRD taahhüt ederken, ikinci 100 milyon dolarlık kısmı uluslararası finans kuruluşları aracılığıyla sendikasyon şeklinde sağlanacak. İlk dilimde EBRD, 82 milyon dolar tutarında finansman sağlarken Finance in Motion 18 milyon dolar katkı sağlayacak.

Bu finansman aracılığıyla A101, Türkiye genelinde yeni mağaza ve depo açılışları, mevcut mağazaların modernizasyonu, enerji verimlilik artışı doğrultusunda yenilenmesi ve güneş enerjisi panelleri kurulumuna yönelik orta vadeli yatırım planlarını finanse edecek.

Kredi sayesinde A101, enerji tüketimini ve karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra, güneş enerjisi ve kaynak verimliliği projeleri ile çevre dostu uygulamalarını da güçlendirecek.

- Kadınların iş gücüne katılımı ve ekonomik güçlenmesi desteklenecek

A101, depremden etkilenen bölgelerde perakende çalışanlarının teknik becerilerini geliştirmek ve iş gücünün gelişimini desteklemek amacıyla iki büyük eğitim programı başlatacak. Programlar ülke genelindeki personelin becerilerini artırmak amacını da taşıyor. Eğitim programlarına katılarak işe alınan kişilerin yüzde 60'ını kadın çalışanlar oluşturacak ve bu sayede kadınların iş gücüne katılımı ve ekonomik güçlenmesi desteklenecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EBRD Gıda ve Tarım İşletmeleri Bölge Başkanı Wojtek Boniaszczuk, A101 ile bu önemli projede çalışmaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Boniaszczuk, "A101'in çevre dostu operasyonlara doğru attığı adımlar perakende sektörü için örnek teşkil edecek. Özellikle depremden etkilenen bölgelerde iş gücünü desteklemeyi amaçlayan bu yatırımın, bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı sağlayacağına inanıyoruz." açıklamalarında bulundu.

Aydın Group Mali İşler Direktörü (CFO) Osman Yılmaz da EBRD ile yapmış oldukları bu stratejik işbirliğinden çok mutlu olduklarını belirtti.

Yılmaz, "Bu işbirliği, sektördeki konumumuzu güçlendirecek olmasının yanı sıra, sürdürülebilir perakende operasyonlarına yaptığımız yatırımları da hızlandıracaktır. A101'in sektöründe yeniliği ve sürdürülebilirliği teşvik etmeye kararlılığının da göstergesi olan bu iş birliği, yalnızca finansal istikrarımızı artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iş gücümüzü ve ekosistemimizi de güçlendirecektir." ifadelerini kullandı.

EBRD, 2009'dan bu yana Türkiye'de çoğunluğu özel sektörde olmak üzere 453 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla 20 milyar avrodan fazla yatırım gerçekleştirdi.

OGÜNhaber