Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman, Türkiye’de döviz rezervi ve bankaların sermaye yeterlilik oranlarının iyi durumda olduğunu kaydederek,

Dünyada ve Türkiye'de ekonomi ve piyasalarla ilgili son gelişmeler ve beklentiler

“Ancak yine de 2013 yılı, 2012 yılından daha belirsiz gözüküyor” dedi.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Afyonkarahisar Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (AFSİAD) ortaklaşa düzenlediği ‘Dünyada ve Türkiye’de Ekonomi ve Piyasalarla İlgili Son Gelişmeler ve Beklentiler’ başlıklı toplantı, ATSO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda konuşan Notus Portföy Genel Müdürü Murat Sağman, dünya ve Türkiye ekonomilerinin analizlerini yaparak, ilerleyen dönemlerde ekonomide oluşabilecek gelişmeler hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Son yaşanan global krizin ardından Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki toparlanma süreçlerinden bahseden Sağman, ABD’nin büyümesinin dünyanın yararına olacağını, çünkü ABD’nin dünyadaki en büyük tüketim yapan ülke olduğunu kaydetti. ABD’nin yine de tek başına büyümesinin dünya ekonomilerinin içerisinde bulunduğu darboğazdan çıkması için yeterli olmayacağını, bunun yanında AB ülkelerinin de büyümesi gerektiğini ifade eden Sağman, şunları söyledi:

“ABD ve AB Merkez Bankaları tarihlerinden bugüne kadar görülmemiş bir para basma girişiminde bulunarak, ekonomik sarsıntılarını atlatmayı denese de bunda çok başarılı oldukları söylenemez. Çünkü basılan paralar ekonomiye yansımıyor, piyasalarda bir güvensizlik olduğu için paraları alan bankalar tekrar Merkez Bankaları’na bu paraları mevduat olarak yatırıyorlar. Yani parayı kredi olarak dağıtıp bir kaldıraç olarak kullanamıyorlar. Bu da ister istemez piyasalara olumsuz olarak yansıyor. Bu ülkeler önce güvensizlik ortamını ortadan kaldırmalılar. KOBİ’lerin büyümesi için gerekli destek verilmeli. Bu ülkelerde şirketlerin büyümesine değil, KOBİ’lerin büyümesine öncülük verilmeli. Ekonomik darboğazdan çıkış ancak bu sayede olabilir. Artık roller değişiyor, gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelerin önüne geçiyor.”

“TÜRKİYE’DE DURUM BİRAZCIK DEĞİŞİK”
Türkiye ekonomisi üzerine de tahmin ve analizlerde bulunan Murat Sağman, Türkiye’nin dünya ekonomilerinde yaşanan bu olumsuz tabloya rağmen iyi bir durumda olduğundan bahsederek, bunun da en büyük nedeninin güven olduğunu vurguladı. Türkiye’de üç temel etkenin ekonominin iyi gitmesini sağladığını kaydeden Sağman, “Bunlardan birincisi Türkiye’deki bankacılık sektörünün sağlam temeller üzerine oturmuş olması. İkincisi kamu borç stokunun normal seviyede olması, üçüncüsü ise ülkedeki cari açığın -2,5 seviyelerinde olmasından kaynaklanmaktadır. AB ülkelerinde ise bu oranda yüzde 7’ye yakın. Ancak, dünyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak Türkiye’de durum birazcık değişik. Döviz rezervi ve bankaların sermaye yeterlilik oranları iyi durumda. Hane halkının borçluluk oranı düşük. Ancak yinede her şeye rağmen 2013 yılı, 2012 yılından daha belirsiz gözüküyor” diye konuştu.

Toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, AFSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Demirayak, ATSO ve AFSİAD üyesi iş adamları katıldı.

OGÜNhaber