Koronavirüs salgının merkezi konumunda olan ve virüsle mücadelede parasal genişleme politikası uygulayan ABD küresel para birimi ünvanını Çin'e kaptırıyor olabilir.

Dolar hegemonyasının sonu mu geliyor?

Çin'in salgından hızlı toparlanması, doların küresel piyasalardaki 50 yıllık hakimiyetinin ne kadar süre devam edebileceği konusundaki uzun süreli tartışmayı yeniden alevlendirdi.

ABD'nin korona virüsü kontrol etme ve ekonomisini canlandırma mücadelesi sırasında ekonomik büyümedeki yavaşlama Asya ülkeleriyle taban tabana zıt bir tablo çiziyor. Bloomberg’in haberine göre, 2017’den bu yana Amerikan Doları’nın en kötü performansını göstermesiyle birlikte yuanın güçlü performansı yatırımcıların Çin Anakarası’na akın etmesine yol açtı. Ticaret için yuanın kullanılmasıyla birlikte doların rezerv para birimi olma özelliği sarsılıyor.

Doların küresel rezerv para birimi olarak çökmesi üzerine yıllardır boş spekülasyonlar ve tahminler yürütülüyor. Yuanın öncesinde ise tüm tahminler euronun yeni rezerv para birimi olacağı üzerineydi. Buna karşın iki dev para birimi de şu ana kadar doları tahtından etmeyi başaramadı. ABD’nin hem küresel büyümenin motoru hem de kriz süreçlerinde yatırımcıların ilk güvenli liman tercihi olması rolü değişmedi.

Ancak yakın zamanda doların bu iki alandaki başarısı sarsılmaya başladı. Virüs doların geleneksel olarak destek aldığı iki alanda da aşınmasına yol açtı. Pandeminin etkilerinden zarar gören dünya ekonomisinde diğerlerine göre daha iyi performans gösteren yuan ekonomisi oldu ve para birimine ilişkin uzun vadeli beklentiler tekrar gündeme geldi.

Bannockburn Global Forex’in Baş Piyasa Stratejisti Marc Chandler konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dünya ekonomisi 500 yıllık merkezi olan Kuzey Atlanik’ten Pasifik’e tanışıyor. Döviz piyasaları zamanla bunu yansıtacaktır” ifadelerine yer verdi.

Yuan güven veriyor
Başkanlık dönemi boyunca zayıf doların peşinde koşan Donald Trump’ın başkanlık görevi sonunda bu tip bir konumun oluşması ironik. Pekinli yetkililere sık sık, Çin'in ihracatını desteklemek için para birimini ABD harcamalarına karşı koruduklarını ve ellerini zorlamak için tam kapsamlı bir ticaret savaşı başlattıklarını açıklamış olsalar da pandemi tüm dengeleri değiştirdi.
OGÜNhaber