Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB ülkelerine yaş sebze meyve taşıyan Türk TIR'larının bundan böyle Bulgaristan'da test için numune verip yola devam edeceğini, test sonuçlarının ise ihracatın yapıldığı ülkeye gönderileceğini belirtti.

Bulgaristan Engeli Aşılıyor

İSTANBUL - AB'nin, Türkiye'den AB ülkelerine yönelik yaş Meyve ve Sebze ihracatında, ilk numune testlerinin Bulgaristan gümrüğünde  yapılmasına  dönük kararından sonra, bu ülkede yaşanan sıkıntılar aşılıyor.

 Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AB ve Bulgaristan makamlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda soruna, "TIR'ların test için numune verdikten sonra yola devam  etmeleri  ve test sonuçlarının ihracatın yapıldığı ülke makamlarına Bulgar makamlarınca gönderilmesi" konusunda anlaşmaya varılmasıyla geçici çözüm getirildiğini açıkladı.

 Kesin çözüm için AB makamlarıyla  görüşmelerin  devam ettiğini ifade eden Bakan Çağlayan yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

"AB tarafından Türkiye'den Avrupa Birliği üyesi ülkelere yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında, ilk numune testlerinin AB'nin ilk gümrüğü olan Bulgaristan'da yapılmasına dönük bir karar alınmıştı. Ancak Bulgaristan'da testleri yapacak laboratuar altyapısı konusunda ortaya çıkan sorunlar nedeniyle, Avrupa'ya yaş meyve sebze taşıyan TIR'larımız 4-5 güne kadar Bulgaristan'da beklemek zorunda kalıyordu. Bulgaristan'ın Türkiye sınırındaki Kaptan Andrevo gümrüğünde numune alma altyapısı oluşturulamadığı için TIR'larımız Sofya ve Filibe'ye gitmek zorunda kalıyor, ancak buralarda da numune alındıktan sonra test yapılamadığından başka laboratuarlara gönderiliyor ve test sonuçları çıkana kadar TIR'larımız bu kentlerde beklemek durumunda kalıyorlardı.

Uygulamanın başlangıcından bu yana AB ve Bulgaristan makamlarıyla yoğun görüşmeler yapıyoruz. İlgili AB makamlarına konuyla ilgili mektup yazarak konuyu gündeme getirdik ve AB nezdindeki daimi temsilciliğimiz eliyle sorunun çözümü konusunda temasa geçtik. Bunun yanında, Bulgaristan makamlarıyla Büyükelçimiz ve Ticaret Müşavirimiz sürekli temas halinde. Girişimlerimiz sonucunda, Bulgaristan makamlarıyla sorunun çözümü konusunda önemli bir adım attık. Kaptan Andrevo gümrüğünde şimdilik numune alma altyapısı olmadığından TIR'larımız Sofya ya da Filibe'ye gitmeye devam edecek. Ancak, numune verip beklemeden yola devam edecek. Bulgaristan makamlarınca yapılacak testlerin sonuçları, ihracatın yapıldığı nihai ülkeye gönderilecek.

Türk firmaları numune verirken dolduracakları formlarda test sonucuna ilişkin orijinal belgenin gönderilmesini istedikleri adresi detaylı olarak bildirecekler ve oraya gönderilecek.

Bunun yanında, gerek Kaptan Andrevo gerekse Sofya ve Filibe gümrüklerinde Türk firmalarına ve TIR sürücülerine 24 saat yardımcı olmak üzere, Bulgaristan'da yerleşik bir danışman firmayla Antalya Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği arasında sözleşme imzalanması sağlanmıştır. Bu suretle, firmalarımız gümrüklerde ihtiyaç duyacakları bir yetkili ile çalışabileceklerdir. Danışman firma, gümrüklerde sorun yaşandığında doğrudan devreye girerek, denetim sürecinin hızlanmasını temin edecektir.

Bunun yanında, sorunun çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan, numunelerin Türkiye sınırındaki Kaptan Andrevo gümrüğünde alınabilmesi için Bulgaristan makamlarıyla görüşmeler yaparken, diğer yandan da AB yetkilileriyle uygulamanın esnetilmesi ve testlerin nihai ihracat ülkesinde yapılması konusundaki temaslarımızı sürdürüyoruz."

OGÜNhaber