Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ekren, İstanbul'un finans ve paranın kalesi olacağını söyledi.

Boğaz Paranın Merkezi

İŞ DÜNYASI ONU DİNLEDİ
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'n konuşması büyük yankı bulurken, toplantıda, şu isimler hazır bulundu: İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, DPT Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürü Ahmet Yaman, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Ersin Özince, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Bilal Karaman. Ayrıca çok sayıda davetli ve basın mensubu.


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, bu yıl içinde İstanbul'da bir kalkınma ajansı kurmayı planladıklarını bildirdi. Ekren, İstanbul'un finans merkezi olma projesine ilişkin olarak da, ''Amerika'daki mortgage krizinden sonra böyle bir proje ile Türk toplumunun önüne çıkmak, zamanlama açısından son derece doğru'' dedi. Erken, İstanbul'un finans merkezi olabilmesi için bölgesel ve küresel duruma, ekonominin gelişim seyrine ve temel göstergelerdeki trendlere bakıldığında kurgusu iyi yapılmış, tüm paydaşların yer aldığı bir finans merkezi projesinin İstanbul ve Türkiye'nin gelişimine ve kalkınmasına katkı sağladığı kadar ciddi bir küresel prestij yaratılmasına da yardımcı olacağını söyledi. Bakan Ekren, İstanbul ili Ekonomi ve Sosyal Konsey toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, küreselleşme olarak adlandırılan sürecin rekabet kavramının kapsamını, içeriğini ve dozajını değiştirdiğini, bunun bölgesel gelişme politikalarının ve araçlarının yeniden şekillenmesine yol açtığını ifade etti.


YABANCI SERMAYENİN GÖZDESİ
Yeni küresel coğrafyada önemli bir merkez olan İstanbul'un yabancı sermayede ilgi odağı haline gelmesinin stratejik önemini artırdığını dile getiren Başbakan Yardımcısı Ekren, sosyo ekonomik ve gelişmişlik sıralamasında 81 il arasında ilk sırada yer alan İstanbul'un, Türkiye'nin toplam nüfusunun ortalama yüzde 20'sini barındırdığını, kentin nüfusunun 1950'den bu yana yaklaşık 10 kat arttığını ve yaklaşık 15 milyon kişinin ikamet ettiğini hatırlattı. Bakan Ekren, ülke genelinde insan gücü ve doğal kaynakların kalkınma hedefleri doğrultusunda bir araya getirilmesi, toplumun tüm kesimlerinin hizmetine sunulması ve mekansal dengelerin kurularak refahın ülke sathına dengeli dağılmasının sağlanmasının, kamu, özel kesim ve sivil toplum kesiminin ortak hedefi olduğunu vurguladı.


TEMPOMUZ SÜREKLİ ARTACAK
Devlet Bakanı Nazım Ekren, 60. Cumhuriyet Hükümeti programında Türkiye'nin her köşesinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak, hiçbir bölgenin geri kalmamasını sağlamak amacıyla çalışmaların yoğunlaşarak devam edeceğin dile getirdi.

 

OGÜN/10-16.Ağustos.2008/Sayı:85/Sayfa:11
OGÜNhaber