BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, maaş promosyonları adı altında ödeme yapan bankaları uyararak kredi ve kredi kartında yaşanan tehlikeye dikkati çekti.

Bilgin: Yarışa Girmeyin

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu Baskanı Tevfik Bilgin, bankaları maas ödemeleri ve promosyon konusunda uyardı. Son dönemde bankalar maas ödemelerini kapmak ve pazardan pay alabilmek için promosyon yarısına giriyor.

Bankaların promosyon adı altında yaptıkları birtakım ödemeleri, maasların da üzerine çıkarıp kar marjlarını bile düsürmeleri BDDK'nın dikkatini çekti. BDDK Baskanı Tevfik Bilgin, ''Bankalar mevduat yarısını 3, 6, 9 ve 10, 12'nci ay sonlarında bilançoları büyütmek için hızlandırıyor.

Son dönemde, özellikle bazı maas ödemelerini kapmak için promosyon adı altında birtakım ödemeler yapıldıgını, bunun bazen maasın 1- 1,5 katını bulabildigini görmekteyiz. Bunları mevduat yarısı olarak algıladıgımızı bankalara zarar verdigi kadar, bu fonu toplayıp reel sektöre aktardıgı için, reel sektöre de zarar verdigini düsünmekteyiz. Buna iliskin bir çalısma yapıyoruz.

Bunun sonuçlarını yakında sektör ile paylasacagız. Bankaları uyaracagız yaptıkları illegal degil ama kendilerine zarar veriyorlar. BDDK olarak tutumlarından rahatsızız. Bazı kurulusların maas ödemelerini alabilmek için, pazardan pay kapabilmek için kar marjlarını yok ediyorlar'' dedi.

Yasanan krizin boyutlarının hala bilinmedigini belirten BDDK Baskanı Tevfik Bilgin, ''Bu krizin dünya ekonomisine zararı 400 milyar dolar mı? 500 milyar dolar mı? Yoksa 1 trilyon dolara mı çıktı? Bu net olarak bilinmiyor'' diye konustu. Krizin temel nedeninin bankacılık sistemi oldugunu ifade eden Bilgin, sunları söyledi: ''Dünya ekonomisindeki kriz, bankacılık sisteminden ortaya çıkmıstır.

Bu da dünyadaki bankaların gelecek krizi önceden görememelerinden kaynaklanmıstır. Dünya bankalarının 'daha çok kar edeyim' hevesi ve çabası durumu buraya kadar getirdi. Dünya ekonomisini derinden etkileyen ABD'de banka faizleri degiskendir. Kredi alan bir kisi faizlerin yükselmesiyle evin anahtarını bankaya teslim eder. Bizde ise bu faizler sabittir.

Ülkemizde batmakta olan bir banka -eger sahibi dolandırıcılıgı düsünmüyorsa ve art niyetli degilse- kurtulabilir. Globallesen dünya ekonomisinde belki de tarihin en büyük krizi yasanıyor. Buradaki en önemli sorun ise güven ortamının azalması veya yok olmasıdır. Çünkü, kimse kimseye güvenmiyor.

Bu da piyasaların canlanmasını etkiliyor. Ama durum iyiye gidiyor. Insallah önümüzdeki günlerde ekonomik anlamda daha iyi haberler alacagız.''

 

SIKI TEDBİRE DEVAM
Türkiye'nin de dünyadaki gelismelerden direkt etkilendigini ifade eden Bilgin, ''Türk bankacılık sisteminde su anda 49 bankamız var. Yurt dısında ise 25 bankamız mevcut. 2001 yılında ülkemizde yasanan ekonomik kriz bankacılık sektörünü derinden etkilemis ve adeta 5-10 yılını yemistir'' diye konustu.

Bilgin, Türkiye'de bankaların ekonomik kriz tecrübesi bulundugunu ve bu nedenle olası krizleri fazla zarara ugramadan atlatabileceklerini kaydetti. Bilgin, vatandasların YTL'den yana tercih kullandıgını dile getirerek, ''Su anda Türkiye'de toplam mevduat miktarı 390 milyar YTL'dir.

Burada sevindirici bir durum bu mevduatların yüzde 36'sını YTL, yani bizim paramız olusturmaktadır. Bu da vatandaslarımızın yavas yavas dolar ve avro'dan YTL'ye geçtiklerinin bir göstergesidir'' diye konustu.

 


OGÜN/08-14.Haziran.2008/Sayı:76/Sayfa:11

OGÜNhaber