Dünyadaki krizin Türkiye'ye yansıması nedeniyle bankaların dikkatli olmasını isteyen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, sermayesi zayıf bankaların ortak bulması gerektiğini söyledi.

Bankalara Bilgin Uyarısı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların, dünyadaki krizin Türkiye'ye yansımaları nedeniyle ''vahşi rekabete girebileceğini gözlediğini'' söyledi.

Bankaların ileriye dönük stratejilerini belirlerken, kendi mali bünyelerine göre hareket etmeleri ve sermaye gücü yetersiz olan bankaya da ‘yol arkadaşı gerektiğinin' altını çizen Bilgin, yılın ilk 5 ayına ilişkin temel rasyolarında çok iyi gittiğini belirtti.

BDDK Başkanı bilgin, BDDK olarak ABD'de kriz henüz başlamak üzereyken, iki yıl önce likidite yönetmeliği, Sermaye Yeterlik Rasyosu'nun 12'ye çekilmesi gibi bazı ''koruyucu hekimlik tedbirleri'' aldıklarını hatırlatarak, bu krizin Türkiye'ye nasıl yansıyacağı konusunda şu değerlendirmeyi yaptı:

''Özellikle geri dönmeyen kredilerin yüzdesinde yukarıya doğru bir miktar kıpırdanma olabilir. Bankalar aktif veya pasifte yarışa girebilirler. Örneğin mevduatı vahşice yüksek faiz oranlarıyla toplayabilirler, ihtiyaç hasıl olmuştur.

Ama bizim kurum için en önemli risk veya kaygı noktası kredi riskidir. Burada çok olumsuz yaklaşmıyorum. Sadece yukarıya doğru kayma olabilir. Çünkü bankacılıkta bir miktar yavaşlayacağı için oranlar yukarıya yükselecektir.''


49 BANKALI REKABET
Halen bankacılık sektöründe 49 oyuncu bulunduğunu, bunların da kendi mali bünyelerini oyun arkadaşlarını, piyasa koşullarını çok iyi bildiğini söyleyen Tevfik Bilgin, şöyle konuştu:

''Bu oyuncular ileriye yönelik projeksiyon yapıyor. Eğer devam eden bu süreçte, bu koşuda gücünün yetmeyeceğine, nefesinin kesileceğine inanıyorsa, yeni yol arkadaşları bulma konusunda çok fazla düşünmemesi gerekir.

Çünkü doğru bir karar için yanlış bir zaman yoktur! Özellikle nefes gücü, performans, adale gücü çok önemli. Adale gücünden kastım da sermaye gücüdür.'' Bilgin, bankaların ‘kendi bankalarına yakın büyüklükteki bankaların pozisyonuna göre hareket etme' stratejisiyle oyun oynadıklarına dikkat çekti.

Bilgin, bu noktada şu uyarıyı yaptı: ''Herkes kendi mali bünyesine, tutarlılığına, aktif ve pasifin kalitesine bakacak. Ona göre ya yarışa devam edecek veya bir miktar frene basacak. BDDK olarak takip ediyoruz. Eğer o bankalar frene basmamakta ısrar ediyorsa gerekirse, biz alacağımız tedbirlerle o bankaları yavaşlatırız.

Gerekirse bankaları büyütmeyiz. Çünkü bankacılar direksiyon başında işletme körlüğüne kapılabiliyorlar. Büyüklüklerle oynuyorlar. Bazen dışardan bir gözün görüp uyarması önemli olabiliyor.''


FİRMALARA GÜVEN VERİN
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankaların reel sektör temsilcilerine karşı daha makul bir tutum takınmaları konusunda da tavsiyelerde bulundu. Bilgin şu önemli tespiti yaptı:

''Bankalarımızın diyaloga açık, her zamankinden daha sakin, çok hızlı karar vermeyen, müşterilerle diyalog kuran ve onların sorunlarını algılayan ve çözüm bulma gayretleri önemli. Bankalarımızın firmalara şefkatli yaklaşmaları gerekir. Şunu da unutmamak gerekir: Bir gün bu döngü tersine çevrildiği zaman, sonuçta bankalarımız yine o firmalarla çalışacak.''

''Bankacılar büyük paralarla oynar, bankacılar güneşli günlerde şemsiye verir, yağmur yağarken geri alır'' algılamasına da değinen Bilgin, bankaların en azından 2001'den farklı davranış sergilediklerini savundu. Bilgin, sözlerine şöyle devam etti:

''Sapmalar da olsa tecrübe kazandıkları için ve özellikle gösterdikleri performanstan dolayı teşekkür etmek lazım. Bankalar hep eleştiriliyor. Eksik-gedik varsa onu yapalım ama bankaların da hakkını özellikle bu dönemde vermek lazım? Bankalarımız gerçekten geçtiğimiz 4-5 senedeki faaliyetleriyle gurur duyacağımız kurumlar. Bankalarımızı da bu ortamda takdir etmek gerekir diye düşünüyorum.''

 


OGÜN/27.Temmuz-02.Ağustos.2008/Sayı:83/Sayfa:11
OGÜNhaber