Bakan Çağlayan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye gemicilik sektöründe 2011 yılında 1,3 milyar dolar olan ihracat, geçen yıl dünyadaki ekonomik daralmadan dolayı bir milyar doların altına düşmüş olsa da sektörün gerekli destekler verildiği ve dünyada uygun piyasanın oluştuğu takdirde milyar dolarlarla ihracat yapacağına inandığını ifade etti.
2023 yılındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde sektörün kendisine koyduğu 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için yıllık yüzde 9,6 büyümesi gerektiğine işaret eden Çağlayan, gemiciliğin aynı zamanda birçok sektör için lokomotif sektör konumunda bulunduğunu dile getirdi. Çağlayan, "Bugün 3,6 milyonluk inşa kapasitemiz, 15 milyon detveyt tonun üzerindeki tamir kapasitemiz ve yılda 650 bin tondan fazla çelik kullanan ve verdiği iş imkanı dolayısıyla bu sektörü seviyorum. Bundan dolayı da Ekonomi Bakanlığı olarak sektöre gereken desteği her alanda veriyoruz. Bu sektöre inandığım, güvendiğim ve tersaneleri adeta bir istihdam deposu olmasından dolayı bu destekler devam edecektir" diye konuştu.
Türkiye’nin cumhuriyet tarihinin en önemli kilometre taşı olan teşvik sistemlerinden birini 20 Haziran 2012’de yayınladığını hatırlatan Çağlayan, "Bu teşvik sistemini yaparken tüm sektörlerde uluslararası taahhütlerimize mutlak surette bağlı kalmak, ancak bunlar içinde yapabileceklerimiz inde en azamisini yapmak üzere çalışma yaptık. Yapabildiğimiz şey gemi inşaat sektöründe tersane modernizasyonunda gümrük, KDV istisnası ve bilhassa verilen destekler gemi inşasında önemli bir rakam olan SSK işveren payı uygulamasını yapıyoruz. Bu teşvik sisteminin mimarı olan biri olarak elimizin kolumuzun bağlı olduğu alanlardan başka türlü kendimize çıkış yolu bulmak için başka mekanizmalar icat etmeye çalıştık. Yaptığımız en büyük mekanizmalardan biri de Türkiye’de üretilen veya satılan yük ve yolcu taşımaya yönelik gemi yatırımları için 5. bölge desteğini verdik” dedi.
“BANKALARI AHLAKLI ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUM”
Bakan Çağlayan, Türkiye’de bankacılık sektörünün çeşitli masraflar adı altında kolay para kazanmanın yolunu bulduğunu, sanayiciye ve ihracatçıya gereken desteği vermediğini ifade etti. Çağlayan, "Gözümüz yok. Allah daha çok pazar kazandırsın, daha çok vergi ödesinler. Ancak gayri ahlaki çalışan bankaları ahlaki çalışmaya davet ediyorum. Bilhassa gayri nakdi kredilerde teminat mektubu konusundaki taleplerin en azından üretim ve istihdamların yüzü suyu hürmetine, yapılan yatırımları, teslimatları, ihracatları dikkate alarak biraz vicdana ve insafa gelerek yapmalarını bekliyorum. Bu noktada bankacılık sistemine herhangi bir müdahalede bulunma imkanına sahip değiliz. Ancak Bankalar Birliği ve BDDK’nın bu konuda mutlaka bankacılık sistemini yönlendirici tavsiyelerine ihtiyaç var" diye konuştu.
Konuşmanın ardından plaket törenine katılan Bakan Zafer Çağlayan tersane işçileri ile bol bol fotoğraf çektirdi. Törende, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ada Denizcilik ve Tersane İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Adil Erkoç, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da hazır bulundu.