Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile Maliye Bakanlığı'nda görüştü.
İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı Luc Frieden ile Maliye Bakanlığı'nda görüştü. Bakan Şimşek, Lüksemburg Maliye Bakanı'nın Türkiye'deki değişimi ve dönüşümü, son yıllardaki reformların etkilerini, Türkiye'nin en ücra köşelerinden biri olan Gaziantep'te görmesini istediğini belirtti. Lüksemburg'un çok önemli bir ülke olduğunu söyleyen Şimşek, Lüksemburg'un yatırım fonları açısından Amerika'dan sonra en büyük ikinci ülke ve fon büyüklüğünün 2 trilyon dolar olduğunu ifade etti.
Bakan Şimşek, iki ülkenin iş birliği durumunda iki ülke refahının uzun vadede yükseleceğini, iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirecek bir yapıya ulaşacaklarını sözlerine ekleyerek, önümüzdeki yıl Lüksemburg'tan ticari bir heyetin Türkiye'ye geleceğinin müjdesini verdi.
Lüksemburg'un Türkiye'nin Avrupa Birliği müzakereleri sürecinde her zaman yapıcı olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Avrupa Birliği, bizim için çok önemli bir değişim, dönüşüm sürecidir. Halkımız bu değişim ve dönüşüm sürecinden çok büyük yararlar sağlamıştır. Ondan dolayı da, her halükarda, biz Avrupa Birliği'ne giriş için gerekli olan koşullardı, reformları yerine getireceğiz. Bu Türkiye için önemli olduğu kadar, Avrupa Birliği'nin bu konuda desteği önemlidir" dedi. Şimşek, Türkiye'de reformlar gerçekleştikçe, Avrupa Birliği'nde daha olumlu bir bakış sergileneceğini belirterek, "Türkiye'nin arzuladığı hedeflere ulaşacağı kanısındayım" ifadelerini kullandı.
Lüksemburg Maliye Bakanı Frieden, son yıllarda Türk ekonomisinin ne denli güçlü olduğunu ve ne denli hızlı büyüdüğünü gördüğünü söyledi. Türkiye'nin G20'de önemli bir aktör haline geldiğini belirten Lüksemburg Maliye Bakanı, "Türkiye'de demokrasiyi güçlendiren son derece önemli, büyük reformlar yapıldığını da görmüş olduk. Bizlerin şu anda müttefik olduğumuza ve Batı Avrupa'nın kalbinde yatan pek çok değer ve inancı birlikte paylaştığımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye ile Avrupa Birliği müzakerelerinin hızlandırılması gerektiğini ifade eden Frieden, "Müzakere çerçevesi sürecinde her iki taraf da bu konuyu ciddiyetle ele almalıdır ve özellikle bloke edilmiş olan bir takım fasıllarda da müzakereler başlamalıdır. Bugünkü Avrupa Birliği büyük bir pazar ve uluslararası ilişkilerde önemli bir aktördür. Avrupa Birliği Türkiye ile daha büyük bir aktör olacaktır" diye konuştu. Frieden, "Avrupa değerlerini paylaşan bir Türkiye istiyoruz. Bu da bizi daha iyi bir yere götürecektir" şeklinde konuştu.
Siyasi alanda da ilişkileri güçlendirme kararı aldıklarını söyleyen Maliye Bakanı Luc Frieden, "Lüksemburg, Ankara'da bir büyükelçilik açma kararı aldı. Bundan böyle Türkiye'de yerleşik bir büyükelçimiz olacak" dedi.
Maliye Bakanı Şimşek ve konuk Bakan Frieden basın mensuplarının sorularına cevap verdi. Türkiye'nin şu anda ekonomik yerinin daha iyi olduğu yönündeki soruya Şimşek, Türkiye'nin krizde stres testinden geçtiğini ve bunu başarıyla geçtiğini belirterek, "Bizim için önemli olan Avrupa Birliği ile arayı her anlamda sürekli biçimde kapatmak. Bu süreç ne kadar kısa olursa o kadar iyi. Avrupa'da Türkiye'ye ilişkin fikirlerin değişeceğine inanıyorum" dedi.
Kriz sonrası dönemde böylesine büyük bir krize rağmen Türkiye'nin makro ekonomik temellerinin sağlam olması, geçmişte yaşanan iniş çıkışlara bağlı olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Bizim herhalde Maastricht kriterlerini gelecek sene özellikle bütçe açığı ve borç stokunda tutturacağız. Muhtemelen birkaç yıl içinde faiz ve enflasyona ilişkin kriterleri de tutturacağımıza inanıyorum. Çünkü onlara da çok yakınlaştık. Türkiye o anlamda iyi bir konumda' ifadelerini kullandı.
Matrah arttırımı yapana geçmişe dönük inceleme yapılmayacağına dair garanti verileceği, varlık barışının devamı ile ilgili soru soran basın mensubuna Şimşek, geniş kapsamlı kamu alacakları ile ilgili bir tasarının olduğunu belirterek, "Şu anda nihai şekli veriliyor. Bahsedilen hususlar gündeme geldi. Bir tasarı nihai şeklini almadan, son kararlar verilmeden, bu yönde bağlayıcı bir ifadede bulunmak istemiyorum" şeklinde konuştu. Şimşek, konunun ilgili Bakanlar düzeyinde görüşüldüğünü ve Başbakan'a arz edildiğini belirtti.
Bakan Frieden, Türkiye'nin ekonomik büyüme oranlarından etkilendiklerini belirterek, "Avrupa pazarı Türkiye için ilginç bir pazar olacak" dedi. Türkiye'ye gelen bakanların tüm temel haklarının Avrupa Birliği ile aynı olduğunu düşündüğünü, AB'ye giremediğimizi, açıklamaların ve gelinen noktanın farklı olduğunu belirten basın mensubuna Frieden, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci hızından memnun olmadığını belirterek, "Avrupa Birliği halkı birliğin genişlemesine karşı olumlu düşünceler içerisinde değiller. Bu sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil. Aynı durum Avrupa Birliği Doğu Avrupa'ya genişlerken de söz konusuydu. Türkiye'nin ekonomik ve politik istikrarı 5 yıl önce müzakereleri açtı, yapıcı bir yaklaşımla hızlandırılarak sonuca ulaşacaktır. Temel haklar, Avrupa Birliği'nin vazgeçilmez haklarıdır. Kadınlara eşit haklar, din özgürlüğü ve hukukun üstünlüğünü koruyan haklardan olur'fetığımıza inanıyorşur. Müzakerelerin sonuçlandırılması siyasi açıdan köktenciliği ortadan kaldıracak en büyük etkendir. Türkiye Avrupa Birliği'nin bir parçasıdır" şeklinde konuştu.