Ankara Ticaret Odası (ATO) ve OSTİM işbirliğiyle 17 Mayıs'ta düzenlenecek Kamu Alımlarında Sanayi İşbirliği Programı (SİP) Konferansı, sanayiciler ile kamu temsilcilerini buluşturacak.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde ATO Meclis Salonu’nda saat 08.30’da başlayacak konferansta hükümetin yerli üretim hamlesi kapsamında yürürlüğe koyduğu Sanayi İşbirliği Programı masaya yatırılacak.
Konferansın açılış konuşmalarını Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, OSTİM Başkanı Orhan Aydın ve ATO Kamu Alımlarında Yerli Katkı ve Offset Uygulamaları Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Musa Pireci yapacak. “SİP Usul Esaslarına Dair Yönetmelik, Sanayi İşbirliği Programı Türkiye ve Dünya Uygulama Tecrübeleri” başlıklı ilk oturumda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı temsilcileri konuşmacı olarak yer alacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve enerji sektörü temsilcilerinin söz alacağı ikinci oturumun konusu “SİP Uygulamaları: Kamu ve Özel Sektör Değerlendirmeleri” olacak. Son oturumda ise Sanayi İşbirliği Programı’nın etkinleştirilmesine dair çözüm önerileri ele alınacak.
BEZCİ’DEN SİP KONFERANSINA DAVET
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, sanayici ve iş adamlarını konferansa katılmaya davet etti. Konferansta Sanayi İşbirliği Programı’nın enerji, sağlık, ulaştırma, savunma ve bilgi teknolojileri sektörlerinde etkin olarak kullanılmasına yönelik bir yol haritasının belirleneceğini kaydeden Bezci, “Bu yol haritası ilgili kurum ve kuruluşlar ile özel sektöre ışık tutacaktır” dedi.
Sanayi İşbirliği Programı’nın yerli üretime büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Bezci, “Türkiye’nin kalkınması için iş dünyası olarak bu programa sahip çıkmamız gerekiyor. Teknoloji kullanarak değil teknoloji üreterek kalkınabiliriz” diye konuştu.
Konferans ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Sanayi İşbirliği Programı Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik hakkında farkındalık ve kamuoyu oluşturması, yönetmeliğin uygulanabilirliğinin desteklenmesi ve kolaylaştırılması amaçlanıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2015 yılında uygulanmaya başlanan Sanayi İşbirliği Programı, yüksek teknolojili kamu alımlarında yerli sanayiye iş payı verilerek, yerli sanayinin iş yapabilme yeteneğine ve teknoloji yoğunluğunun yükseltilmesine yönelik teknoloji transfer mekanizması olarak tanımlanıyor. Dünyada 130 ülkede yerli sanayinin gelişmesine katkı sağlayan bir politika aracı olarak uygulanan sistemin dünya toplam ticareti içindeki payının yüzde 12 olduğunu ifade ediliyor.