- Astor Enerji Genel Müdür Yardımcısı Olcay Doğan: - "İhracatımızın önemli bir kısmını, yaklaşık yüzde 45'lik kısmını avro bölgesine, yüzde 9'luk kısmını Birleşik Krallık bölgesine yapıyoruz" - "2025'te İspanya'da da üretime başlayacağız ama bizim hedef pazarlarımız içindeki en büyük pazar Amerika pazarı"

Astor Enerji'den 400 milyon dolarlık ihracat hedefi

İSTANBUL (AA) - Astor Enerji Genel Müdür Yardımcısı Olcay Doğan, 2023'te yaklaşık 200 milyon dolar ihracat yaptıklarını belirterek, "2024'te bu hedefi yüzde 100 artırarak yaklaşık 400 milyon dolar ihracat yapmayı planlıyoruz." dedi.

Astor Enerji, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında ikinci çeyrek finansal sonuçlarını ve gelecek hedeflerini açıkladı.

Şirket, yılın ikinci çeyreğinde net dönem karını yüzde 82 artırarak 1,3 milyar liraya yükseltti. İkinci çeyrekte 23 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşan Astor Enerji'nin, bu dönemde cirosu 11,5 milyar olurken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,4'lük artışa denk geldi.

Net dönem karını yüzde 82 artırarak 1,3 milyar liraya yükselten şirket, 'Brüt kar marjı yüzde 31'den yüzde 37'ye, FAVÖK marjı ise yüzde 30'dan yüzde 31'e yükseldi.

Basın toplantısında konuşma yapan Astor Enerji Genel Müdür Yardımcısı Olcay Doğan, 2024'te yeni bir fabrika yatırımına da başladıklarını belirterek, "140 bin metrekarelik bir alanda üretim gerçekleştiriyoruz. Yeni aldığımız arsa 228 bin metrekarelik bir alan. Orada da inşaat çalışmalarına başladık." diye konuştu.

Üretim yetkinliğine de değinen Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Astor Enerji'nin geldiği kapasite büyüklüğüyle beraber üretim yetkinliği tarafı da üzerinde durulması gereken konulardan bir tanesi. Sektörde bir çok firma var ve değişik ürün gruplarını üretebiliyorlar. Ama Astor Enerji, tek çatı altında bütün ürün gruplarını, en küçük dağıtım trafosundan en büyük dağıtım trafosuna kadar üretme kapasitesine sahip. 2024'te Türkiye'de ve dünyada üretilmiş en büyük trafolardan birini kendi tesislerimizde ürettik. Şimdi çıtayı biraz daha yükseltmek için çalışmalarımız devam ediyor."

- TİM verilerine göre 160'ıncı sırada

Her yıl ortalama yüzde 30-35 civarında büyüme gösterdiklerini dile getiren Doğan, bu yıl ki büyümelerinin dolar bazında yüzde 35 olarak gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

Doğan, 2023'ün ikinci çeyreğinde 257 milyon dolar civarında gerçekleşirken 2024'te cirolarının 349 milyon dolar seviyesinde olduğunu vurguladı.

Yılbaşında kendilerine koydukları hedefin 826 milyon dolar ciroya ulaşmak olduğunu dile getiren Doğan, "Biz geçen sene 575 milyon dolar ciro yaptık. Onu 826 milyon dolar seviyesine taşıyacağız. Toplam satışlarımızın yüzde 48'i seviyesinde ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

ISO 500 sıralamasında 2023'te 128'inci sıradayken 2024'te 87'nci sıraya yükseldiklerini hatırlatan Doğan, en fazla AR-GE yatırımı yapan 25'inci sırada, enerji sektöründe ise 1'inci sırada olduklarını vurguladı.

Doğan, ihracat tarafında da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre 160'ıncı sırada yer aldıklarına dikkati çekerek, "Geçen sene toplam 196 milyon dolar civarında ihracat gerçekleştirdik. 90'dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımızın önemli bir kısmını, yaklaşık yüzde 45'lik kısmını avro bölgesine, yüzde 9'luk kısmını Birleşik Krallık bölgesine yapıyoruz. Bunun dışında Orta Doğu, Afrika bizim için önemli ihracat pazarlarından bir tanesi. Irak tarafında da önemli satışlarımız var. ISO 500 listesindeki gibi burada da yüzlerin altına inmeyi hedefliyoruz." açıklamalarında bulundu.

Son Kamu Aydınlatma Platformu (KAP) duyurusuna değinen Doğan, "Güney Amerika'da Porto Riko'ya yaklaşık 56 milyon dolarlık bir güç trafosu satışı gerçekleştirdik. Şu anda bu bölgeye 52 tane güç trafosu üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu yıl içerisinde 156 milyon dolarlık bir satış yapacağız. 2024'te o bölgeye yapacağımız satışlarla önemli bir seviyeye ulaşmış olacağız." şeklinde konuştu.

- "2025'te İspanya'da da üretime başlayacağız"

Doğan, Avrupa'nın birçok yerinde var olduklarını ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"İspanya'da üretim gerçekleştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor. 2025'te İspanya'da da üretime başlayacağız ama bizim hedef pazarlarımız içindeki en büyük pazar Amerika pazarı. Sektörü analiz ettiğimizde, güç trafoları tarafında Avrupa ve Amerika'dan geleceğini düşünüyoruz. İki bölgenin alt yapılarını incelediğimizde yüzde 70'lik kısmının iktisadi ömrünü tamamladığını görüyoruz. Amerika'da seçim sonrası, enerji tarafındaki yatırımlar, yenileme yatırımlarındaki potansiyel dikkatimizi çekiyor."

2023'te yaklaşık 200 milyon dolar ihracat yaptıklarına dikkati çeken Doğan, "2024'te bu hedefi yüzde 100 artırarak yaklaşık 400 milyon dolar ihracat yapmayı planlıyoruz. İç pazar da bizim için önemli. İç pazarla beraber ihracat tarafını dengeli bir şekilde götürmeye çalışıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 50'sini ihracat tarafına, yüzde 50'sini de yurt içi pazara vermeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

Doğan, kurumsallaşma yönünde de çalışmaların yapılacağını ifade ederek, ulusal ve uluslararası standartlara göre iş süreçlerini, yönetim ve organizasyon yapılarını iyileştirmek istediklerinin altını çizdi.

EPDK'dan elektrikli araç şarj ağı işletmeciliği konusunda da lisans aldıklarını belirten Doğan, şu şekilde konuştu:

"Bu lisans kapsamında yatırımlarımız devam ediyor. Elektrikli araç şarj istasyonu sayısı bakımından 5'inci büyük yatırım yapan şirketiyiz. En kısa sürede şarj etme kapasitesine sahip cihazları kullanıyoruz. Şu anda 430 konumda varız, Türkiye'nin her tarafına yaygınlaşmaya çalışıyoruz. Bu alanda da sektörün güçlü oyuncularından biri olmayı hedefliyoruz."​​​​​​​

OGÜNhaber