ABD'li yetkililere göre, Başkan Donald Trump, Covid-19 salgının yayılmasına neden olduğu gerekçesiyle suçladığı Çin'i yeni gümrük vergileri koyarak, küresel tedarik zincirinden çıkartmayı planlıyor.

ABD'den Çin'e Covid-19 faturası: Trump Pekin'i küresel tedarik zincirinden çıkartmayı planlıyor

ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Trump’ın yeni bir zafer elde etmek için Covid-19 salgınını da gerekçe göstererek, Çin ile daha önce başlattığı “ticaret savaşlarını” yeniden canlandırma istediği Washington’da sıkça dile getiriliyor.

Trump’ın, 27 Nisan'da Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında koronavirüs salgınına ilişkin ABD'nin Çin'den tazminat talep edebileceğini söylemesinin ardından Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni tip koronavirüsün Çin’in Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıkmış olabileceğine dair ellerinde güçlü kanıtlar olduğunu söyledi.

ABD'de seçim öncesi Trump yeni hamle yapabilir

Trump’ın dış ticarette büyük rakip gördüğü Çin’e karşı, seçim öncesi imalat sanayisini tekrar ABD’ye çekme girişimlerine bu süre içinde hız vermesi bekleniyor.

Covid-19 salgınıyla birlikte ciddi can kaybı yaşayan, işsizlik oranlarının artması ve üretimin durmasıyla zor günler geçiren ABD yönetiminin, Çin’in küresel tedarik zincirinden çıkartılmasını sağlayacak önlemleri almak için önemli planlar yaptığı belirtiliyor.
Basına konuşan eski bir Amerikalı diplomata göre, Çin dışında Washington’un dost ve müttefiki sanayileşmiş ülkeleri bile dış ticarette gözden çıkartıp, “korumacı tedbirleri” almaktan çekinmeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nda ekonomi ve enerji işleri alanında bir dönem müsteşar olarak çalışan Keith Krach, “Çin’e küresel tedarik zincirinde daha az bağımlı olmak birkaç yıldır çalışmalarımız sürüyordu. Bu son gelişmeler bu konudaki girişimleri çok daha fazla artırdı.” diyerek Pekin’e yönelik ekonomi alanında daha katı politikalar izleneceği mesajını verdi.

Bu konunun ABD’nin güvenliği için büyük önem arz ettiğini kaydeden Keith Krach, yönetimin en kısa zamanda Çin’e karşı yaptırımlar uygulamasının kaçınılmaz olduğu görüşünü dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın, Çin’i tedarik zincirinden çıkartmak için kapsamlı bir çalışma sürdürdüğü haberleri Amerikan basınında da son günlerde sıkça yer almaya başladı.

Çin'e yeni gümrük vergileri yolda mı ?

Trump, son günlerde yaptığı açıklamalarda da Çin’den ithal edilen 370 milyar dolarlık ürüne ilave yüzde 25 vergi koymak isteğini saklamıyor.

ABD’nin Çin’in küresel tedarik zincirinden çıkartılmasıyla bu boşluğu Amerikan firmaları dışında, müttefik gördüğü Avusturalya, Japonya, Hindistan Yeni Zelanda, Güney Kore ve Vietnam ile doldurması yine gündemde.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 29 Nisan’da yaptığı açıklamada, bu ülkelerle küresel tedarik zincirinde sürdürülebilirliği sağlamak için görüşmelerin devam ettiğini söylemişti.

Çin imalat sanayisinde ilk kez 2010 yılında ABD’nin önüne geçmişti. 2018 yılı rakamlarına göre Çin küresel imalat sanayindeki payı yüzde 28 oranında.

Bu arada ABD’de bir çok firmanın Çin’deki imalat sanayisine yatırım yapmaları ve bu ülkedeki 1,4 milyar kişiyi satacakları mallar için çok önemli pazar olarak görmesi de Washington’u ciddi bir şekilde düşündüren konular arasında.



Kaynak: Euronews
OGÜNhaber