Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz,

2020 Dünya Turunçgil Kongresi’nin yol haritası çiziliyor

2020 yılında Mersin’de yapılacak 14. Dünya Turunçgil Kongresi’nin hem Türkiye’ye hem de sektöre çok büyük katkılar sağlayacağını söyledi.

2020 yılında Mersin’de yapılacak 14. Dünya Turunçgil Kongresi kapsamında çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Hazırlık çalışmaları kapsamda, turunçgil sektörünün paydaşları Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) bugün düzenlenen toplantıda bir araya geldi.

Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı ve 2020 Dünya Turunçgil Kongresi Organizasyon Komitesi Başkanı Kemal Kaçmaz başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Ekonomi bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mersin, Ege, Akdeniz, Mustafa Kemal, Çukurova Üniversiteleri ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Ziraat Odası, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği, Batı Akdeniz tarımsal Araştırma Enstitüsü, Adana Üreticiler Birliği, Adana Çiftçiler Birliği ve Adana Narenciye Üreticileri Birliği temsilcileri katıldı.

50’nin üzerinde ülkeden bin 500 kişinin katılmasının beklendiği kongrenin hazırlık çalışmalarında izlenecek yöntemler konusunda önerilerin sunulduğu toplantıda, özellikle bir web sitesi kurulması, logonun belirlenmesi, çalışma komiteleri ve icra kurulu ile bir bilim kurulu oluşturularak çalışmaların yürütülmesi üzerinde duruldu.

Organizasyon Komitesi Başkanı Kaçmaz, toplantıya ara verildiği sırada İHA muhabirine açıklama yaptı. 2020 Dünya Turunçgil Kongresi hazırlık çalışmaları toplantısına turunçgil sektörünün bütün paydaşlarının iştirak ettiğini kaydeden Kaçmaz, bu toplantıda 2020 kongresine bir yol haritası çizmek için bir araya geldiklerini söyledi. Dünya Turunçgil kongresi’nin 4 yılda bir gerçekleşen, bilimsel ağırlıklı bir kongre olduğunu vurgulayan Kaçmaz, “Bilimsel çalışmalar 4-10 yıl gibi uzun süreli çalışmalar olduğu için bizim amacımız ülkemizi tanıtmak, sektörümüzü tanıtmak ve bu kongrenin Mersin’de gerçekleşeceğini dünyadaki tüm paydaşlara duyurmak. Bu nedenle bir web sitesi ve logo çalışması için karar alıyoruz. Bunu bütün paydaşlar kendi web sitelerinde kullanacaklar ve ilgililer burada bu kongrenin 2020 yılında gerçekleşeceğini öğrenmiş olacaklar. Bilimsel olarak hazırlamış oldukları çalışmaları da bu kongrede sunma fırsatı bulacaklar” dedi.

“KONGRE, ÜLKEMİZ ADINA SON DERECE ÖNEMLİ”
Kongrenin katılımcılar arasında yeni işbirliklerinin ve bağlantıların oluşacağı bir platform olacağının altını çizen Kaçmaz, bunun da Mersin, sektör ve Türkiye için son derece önemli olduğunu ifade etti. Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile tüm paydaşların bu kongreye son derece önem verdiklerini dile getiren Kaçmaz, “Bu çerçevede her iki bakanlığımızın yetkilileri de bu toplantıya katıldılar. Çünkü gerçekten turunçgil sektörü, yaş meyve sebze ihracat sektörü içerisinde önemli bir paya sahip. Üçte bire varan bölümü narenciye ihracatı olarak gerçekleşiyor. Bölge için sosyal ve ekonomik yönden önemli bir sektör. Bundan dolayı bu kongrenin ülkemiz, sektörümüz için çok faydalı olacağına inanıyorum. Sektörümüzün tanıtımına, gelişmesine, yeni türlerin ülkemizde gelişmesine büyük katkıları olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Konumu itibariyle sadece narenciye değil, tüm yaş meyve sebze ihracatının yüzde 40’a varan bölümünün Mersin üzerinden gerçekleştiğine de dikkat çeken Kaçmaz, şöyle devam etti:

“Mersin yaş meyve sebzenin adeta kalbi durumunda. Çünkü Ulusal Turunçgil Konseyi’nin merkezi, Narenciye Tanıtım Grubu ve Türkiye genelindeki yaş meyve sebze ihracatçılar birliklerinin sekreteryası burada. Bu nedenle son derece önemli bir ilimiz. Tabi burada sadece Mersin değil, Adana, Çurukova, narenciye yetişen bütün bölgelerimiz bu kongre için bu çalışmalara katılıyorlar. Onlar da ülke ve sektör için çok faydalı olacağına inandıkları için bu toplantıdalar. Ben inanıyorum ki, bu toplantı beklentimizin ötesinde sektöre çok büyük katkılar sağlayacaktır.”

OGÜNhaber