Bursa Büyükşehir Belediyesi ile NAMES ortaklığında Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu Bursa’da başladı.

Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu Bursa'da başladı

BURSA / İHA - Merinos AKKM’de yapılan sempozyumun açılışına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, Kuzey Afrika ve Ortadoğu Bilim Merkezleri Birliği (NAMES) Başkanı Mujbil Almutawa, TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ ve 14 farklı ülkeden 200’e yakın bilim temsilcisi katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık, BTM’yi kurarak Türkiye’nin 81 ilinde bilim merkezi kurulmasına ve işletilmesine destek olmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu’nun da bu hedefle yapıldığını belirten Karlık, “Düzenlediğimiz organizasyon sayesinde tüm bilim merkezleri bir araya gelip tecrübe paylaşımı yaparak, sürdürülebilir işletme modelleri, eğitimdeki yeni trendler, uygulamalı atölye içerikleri gibi konular hakkında bilgi alışverişinde bulunacak. Bilim ve teknoloji merkezleriyle ilgili stratejiler de yapılacak oturumlarla birlikte geliştirilecek” dedi.

NAMES Başkanı Mujbil Almutawa ise, 12 farklı ülkeden 15 üyenin sempozyum nedeniyle Bursa’ya geldiğini ifade etti. Sempozyumun konusunun ‘İnovasyonun keşfi’ olarak belirlenmesinin anlamlı olduğunu dile getiren Almutawa,
“Eğer gelişimi takip edemezseniz, hayatın gerisinde kalırsınız. Yenilikçilik konusunda ilham kaynağı olacak oturumlara ilgilileri bekliyoruz. Yenilikçi çözümler ile sürekli büyümeyi sağlayabilir, rekabet kabiliyetini arttırabiliriz. O yüzden burada, yenilikçiliğin bilim merkezleri üzerindeki etkilerini tartışacağız” diye konuştu.

TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanı Dr. Ahmet Uludağ da, bilim merkezlerinin batıda doğduğunu fakat NAMES ve Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu gibi organizasyonlar sayesinde bu tür yapıların doğuda da yaygınlaştığını söyledi. TÜBİTAK olarak bu tür yayılmayı desteklediklerini belirten Dr. Uludağ, bilim merkezlerinin yaygınlaşmasını ve etkin toplumda bilimin yerleşmesini istediklerini anlattı.

Sempozyumun açılışında, NASA’da çalışan Jeofizik ve Gökyüzü Bilimcisi Dr. Essam Eggy de alanıyla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve NAMES ortaklığında bu yıl ikincisi yapılan sempozyum; eğitimde inovasyon, inovasyonun sağlanması, bilimde inovasyon, toplum ve inovasyon alt başlıklarıyla düzenleniyor. Sempozyuma, 14 farklı ülkeden 60 uzman ve Türkiye bilim merkezleri yöneticileri katılıyor. Bilim merkezlerine hizmet ve ürün temini yapan tedarikçi firmalar da organizasyon çerçevesinde stant açtı.

2006 yılının Ocak sonunda Mısır’da kurulan NAMES, 4. genel kurulunu Türkiye Bilim Merkezleri Sempozyumu çerçevesinde Bursa’da gerçekleştirecek. BTM’nin de üye olduğu NAMES, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yeni başkanını belirleyecek.
OGÜNhaber