Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTÜ) tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla “Vatanı Canı Pahasına Koruyan Milletin Zaferi” başlıklı panel ve sergi düzenlendi.

GİBTÜ’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü paneli düzenlendi

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ardından GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, panelin açılış konuşmasını yaptı.
Prof. Dr. Şehmus Demir, 15 Temmuz 2016 tarihinde Fettulahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen hain darbe girişiminin, kahraman milletimizin cesareti ve onurlu direnişi sayesinde bertaraf edildiğini belirterek, bu davranışın herkese tarihi bir ders ve zafer niteliğinde olduğunu söyledi.
15 Temmuz öncesi ve sonrası yapılanmayı iyi analiz etmek gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Şehmus Demir, “Hiç biri dini gruba imtiyaz tanınmamalı, devlet bütün dini STK’lara eşit mesafede durmalıdır. Toplum olarak aklımızı kullanmalıyız, aklımızı kimseye teslim etmemeliyiz. Dini görünen, mezhebi görünen çatışmaların tamamının siyasi çatışmalar olduğunu fark edebiliriz. Bu çatışmalar siyasete alan açma mücadelesidir. 15 Temmuz öncesi ve sonrası yapılanmayı iyi analiz etmek gerekir. Bundan dersler çıkarmalıyız, bir daha böylesine durumlar yaşamamak için önlemler almalıyız. Bunun için din-siyaset ilişkisini masaya yatırıp enine boyuna tartışmalıyız. Din siyaset, din toplum, siyaset toplum ilişkisini ciddi anlamda irdelemeliyiz. 15 Temmuz kalkışmasının artık millet olarak kendimizi sorgulamamız gerektiğini, dini sinsi emelleri için kullanan FETÖ gibi oluşumlara artık kanılmaması gerektiğini vurgulamak isterim. Bu vesileyle 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde şehit düşen vatandaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyor, gazilerimize şifa ve sağlıklı uzun ömürler diliyorum” diye konuştu.
Rektör Prof. Dr. Şehmus Demir’in konuşmalarının ardından başlayan panelin moderatörlüğünü Doç. Dr. Mahmsum Aytepe yaptı. Aytepe, demokrasi kültürümüz üzerine genel bir değerlendirme yaptı. Programda Doç. Dr. Muhyettin İğde “Tarihsel Süreçte Din ve Din istismarı: Sorunlar ve Çözüm Önerileri”, Doç. Dr. Erol Erkan da, “Sivil Toplum Perspektifinden Dini Gruplar” başlıklı sunum gerçekleştirdiler.
Program, Rektör Prof. Dr. Şehmus Demir, üniversite yönetimi ve katılımcılar eşliğinde fuaye alanında düzenlenen “Milletin Zaferi Sergisi”nin gezilmesiyle sona erdi.
OGÜNhaber