Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Avrupa Birliği liderler zirvesinin sonuç açıklamasını yaptılar.

Yunanistan nefes aldı

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Avrupa Birliği liderler zirvesinin sonuç açıklamasını yaptılar. Uzun süren görüşmelerin ardından Euro Bölgesi liderleri, özel bankaları Yunan devlet tahvillerinden kaynaklanan yüzde 50 zararı kabul etmeleri yönünde ikna edip anlaşma sağladı. Anlaşmayla beraber Yunanistan’ın borcu 100 milyar Euro azaldı.

Avrupalı liderler, bu sabah Yunanistan’ın borçlarını azaltan ve Yunanistan’a daha fazla borç sağlayan bir plan üzerinde uzlaştılar. Anlaşma, Yunanistan’ın şu anda yüzde 180 olan gayrı safi milli hâsıla/borç oranını 2020 yılında yüzde 120’ye düşürecek. Bu da Yunan tahvillerini elinde bulunduran bankaların tahvillerdeki yüzde 50 değer kaybını karşılamasını gerektiriyor.

Liderler ayrıca Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) kaynaklarının yeni garantiler eklemeden optimizasyonu konusunda da anlaşma sağladılar. Üzerinde en çok tartışılan konu olan EFSF’nin büyüklüğü kaldıraçla birlikte yaklaşık 1 trilyon Euro’ya çıkarıldı.

Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy yaptığı konuşmada kabul edilen plan için “Yunanistan’a kredi açan özel sektörün gönüllü katkısını da içeriyor. Bu gece Yunanistan borçlarındaki yüzde 50 nominal düşüşü kabul ettiler” dedi.

Van Rompuy, bankacılık sektörü hakkındaki yeni düzenlemeleri ise “Avrupa bankacılık sektörüne güven veriyoruz. Avrupa’daki bankaların sermaye yapısını yeniden düzenleme konusunda koordinasyonlu bir şemayı onayladık. En yüksek sermaye kalitesinin oranı yüzde 9’a çıkarılacak. Bu da bankaların bugünkü istisnai ortamda şoklara dayanabilmesini sağlayacak” ifadeleriyle anlattı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso ise “EFSF’yi kaldıraçlamak konusunda iki seçeneği onayladık. Bu krizin yayılmasını engellemek için bize önemli bir araç işlevi görecek. EFSF’nin yeterli esneklik ve kaynaklarla müdahale edebilmesi yeteneğine kavuşturulması konusunda çok ısrar ettim, bundan dolayı da bu karardan özellikle memnunum” dedi.

Önümüzdeki hata düzenlenecek G20 toplantısında Avrupa’nın neler yapabileceğini göstererek girmek istediklerini belirten Barroso, “Komisyon, krizden çıkmamız için yeni teklifler de hazırlayacak. Önümüzdeki hafta G20’deki ortaklarımıza Avrupa’nın şunları yapabildiğini gösterebileceğiz: Avrupa bankacılık sektörüne güven sağlayan önlemler hakkında bir anlaşma, yeterli güvenlik duvarlarının temin edilmesi, büyüme için görülecek işlerin hızlandırılması, ekonomik gözlem ve koordinasyonun daha da güçlendirilmesi. Mali birliğimizi gerçek bir ekonomik birlikle tamamlamaya hazır olduğumuzu ortaklarımıza ve vatandaşlarımıza göstereceğiz” dedi.

Bankalar Temmuz ayında Yunanistan tahvillerinin yüzde 21’e yakın oranındaki kaybının zararını kabul etmişlerdi fakat zamanla bu işlemin Yunanistan’ın yüksek miktardaki borcunun sürdürülebilirliğini sağlamayacağı anlaşıldı. Son anlaşmayla beraber bankalar kabul ettikleri kayıp oranını yüzde 50’ye yükseltmiş oldular.
 

 

 

OGÜNhaber