Avrupa Birliği'nin Türkiye konusunda kendine gelmesi gerektiğini belirten Dışişleri Bakanlığı kaynakları, ''Bir çözüm bulunmasında kendine gelmeli. Müzakere sürecinde Kıbrıs'ın daha çok çalışmasını sağlamalılar. Yoksa bu süreç duracak. Avrupa Birliği bu s

''Türkiye'nin model olması gibi bir durum yok''








İSTANBUL - Dışişleri Bakanlığı diplomatı bir basın toplantısı düzenleyerek, İsrail, Mısır ve Avrupa Birliği konularında önemli mesajlar verdi. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri, müzakere faslı olan rekabet faslının açılmasının zor bir fasıl olduğunu belirten diplomat, ülkelerin, rekabet faslını müzakerelerin sonuna doğru açtıklarını belirtti. Müzakerelerin Kıbrıs ve Fransa'nın çekinceleri sebebiyle durduğunu kaydeden Dışişleri Diplomatı, "Müzakere fasıllarının açılmamasının sebebinin Kıbrıs ek protokolü ve Fransa'nın 5 faslı bloke etmesinden kaynaklanıyor" ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği'nin Türkiye konusunda kendine gelmesi gerektiğini belirten diplomatik kaynak, "Bir çözüm bulunmasında kendine gelmeli. Müzakere sürecinde Kıbrıs'ın daha çok çalışmasını sağlamalılar. Yoksa bu süreç duracak. Avrupa Birliği bu soruna bir çözüm bulmalıdır" dedi.

Yunan tarafının Türkiye'nin çaba göstermesine karşı Yunan tarafının çaba göstermediğini ifade eden diplomatik kaynak, "Türkiye sonunda üye olmayacaksa, bunları neden yapmak zorundayız? Üyelikle birlikte yapılacak birçok kanunu değiştirmeyi üye olmayacaksa neden yapıyor? Bürokrasinin motivasyonu yok. Avrupa Birliği bize bir jest yapmalı" dedi.

Diplomatik kaynak, Türkiye ile İsrail arasındaki 'Mavi Marmara' ile gerginleşen ilişkilerin İsrail'in özür dilemesi ve tazminat ödemesi koşuluyla tekrardan düzeleceğini belirtti.
Mısır'da birçok gelişmenin olduğu, Türkiye'nin ne yaptığı, Türk tarafından yetkililerin ne zaman Mısır'a gideceği konusunda Dışişleri Bakanlığı diplomatı, olayların günlük olarak değiştiğini ve Mübarek'in hükümeti orduya tesliminden sonra Türkiye'nin Mısır'da gelişecek olayları görmek istediğini belirtti, Mısır'da istikrar ve beraberinde getireceği demokrasiye önem verdiklerini kaydetti.

İstanbul'daki P5+1 ile İran arasındaki düzenlenen müzakerelerde her 2 tarafın da çok memnun ayrılmadığını kaydeden diplomatik kaynak, Ermenistan konusu üzerinde de çalıştıklarını ve özellikle hassas başlıkların olduğunu belirtti. Diplomatik kaynak, süreçte mart ayına kadar bir gelişme olmaması halinde, sürecin seçim sonrasına kalacağını belirtti. Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin her safhasında Azerbaycan yetkililerini süreçten haberdar ettiklerini söyleyen Diplomatik Kaynak, Karabağ konusunun unutulmaması
gerektiğini ve Karabağ konusunda karşı taraftan jest beklediklerini ifade etti. Karabağ konusunda da gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen diplomatik kaynak, izolasyonla hareket edilemeyeceğini belirtti.

Ortadoğu'daki Türkiye'nin dış politikası ile ilgili olarak, her ülkenin tek olduğunu söyleyen Dışişleri Diplomatı, Tunus ve Mısır'da meydana gelen olayların birbiriyle benzerliklerini, fakat kendilerine özgü olaylar olduğunu ifade etti. Ülkelerde meydana gelen olaylardın birbirinden farklı olduğu ve ülkeye göre değiştiğini söyleyen diplomatik kaynak, "Türkiye'nin model olması gibi bir durum yok. Türkiye, bazı konularda iyi örnek olabilir" dedi.

Bakanlık diplomatı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Türkiye'yi ziyareti ile ilgili olarak, Hillary Clinton'ın Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşmek istediği ve Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın programları nedeniyle ziyaret tarihinin henüz belirlenmediğini söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin kısa bir ziyaret için haftaya Ankara'da olacağını belirten diplomatik kaynak, Sarkozy'nin ziyaretinin sadece Fransa'nın G20 başkanlığı konusunda olduğunu ifade etti.
 




OGÜNhaber