Yetkililer Avrupa'yı hedef alan uyuşturucu kaçakçılığında koronavirüs döneminde büyük bir artış olduğunu söyledi. Reuters'a konuşan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) yetkilisi Bob Van Den Berghe, "Ele geçirilen kokain miktarlarının alışılagelenden fazla olmasına bakarak Avrupa'nın karantina uygulamaları sonrası kokaine boğulduğunu söylemek adil olur." dedi.
Bu yılın ilk çeyreğinde UNODC rakamlarına göre Güney Amerika kıyılarından Avrupa'ya gelmek üzere 17.5 ton kokain ele geçirildi. Bu rakam 2019 ile kıyaslandığında yüzde 20 oranında artışa tekabül ediyor.
Gümrüklerde artan kontroller uyuşturucu satıcılarını tüm riskleri almaya itti. Latin Amerika'dan Avrupa'ya kokain sokmak isteyen karteller koronavirüs yasakları devam ederken mürekkepbalığı konteynırlarını bile kullandı.
Koronavirüs deniz üzerinden uyuşturucu kaçakçılığını etkilemedi
Avrupa Birliği destekli Denizcilik Analizleri ve Operasyonları Merkezi Başkanı Michael O’Sullivan da "Küresel salgın şu anda deniz üzerinden uyuşturucu kaçakçılığını etkilemedi." ifadelerini kullandı.
Birleşmiş Milletler'e göre bu yıl Hollanda'nın Rotterdam Limanı'na doğru giden 7 ton kokain 4 operasyonla ele geçirildi. Geçen yılın bu döneminde ise sekiz operasyonla Rotterdam Limanı'na giden 4 ton kokain yakalanmıştı.
Belçika'nın Antwerp Limanı'nda da Latin Amerika'dan gelen bir konteynırda 5 ton kokain bulundu. Antwerp, 2019'da ele geçirilen 60 ton ile Avrupa'nın kokain giriş merkezi olmuştu. Mart ayında ise Belçika gümrüklerinde yetkililer bir tondan fazla kokaine el koydu. Belçika 17 Mart'tan beri birçok Avrupa ülkesi gibi sokağa çıkma kısıtlaması uyguluyor.
Europol, Avrupa kokain pazarının en az 9 milyon euro değerinde olduğunu tahmin ediyor. Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya ve İngiltere'de 4 milyona yakın kokain kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor.
Kaynak: Euronews