Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Almanya Başbakanı Merkel, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Michel, İspanya Başbakanı Sanchez, İtalya Başbakanı Conte, Brüksel'deki AB Liderler Zirvesi'nin ardından Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde bulundular.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin doğal gaz sondajı konusunda hazırladığı yeni yaptırımların AB'nin artık etki alanında istikrarı bozucu eylemleri kabul etmeyeceğini gösterdiğini söyledi.
Macron, AB'nin Brüksel'deki zirvesinden sonra Türkiye ile diyaloğa açık olmaya devam ettiğini de belirtti.
"Türkiye ile yapıcı gündem üzerine çalışmak istiyoruz"
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonrası AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile düzenlenen ortak basın toplantısında zirvenin sonuçlarını değerlendirdi.
Merkel, Almanya'nın AB dönem başkanlığı döneminde Türkiye ile ilişkilerde yapıcı bir gündem umduğuna işaret ederek, "Ancak bize göre, Doğu Akdeniz'de meşru olmayan sondaj çalışmaları nedeniyle yeni liste hazırlama kararı almak zorunda kaldık. Buna rağmen Türkiye’ye el uzatmak ve Türkiye ile yapıcı gündem üzerine çalışmak istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerde daha çok şeyler düşünmüştük ancak biz de hayal kırıklığına uğradık. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum." dedi.
AB Yüksek Temsilcisini bir sonraki zirveye kadar Türkiye ile iş birliği konusunda şu an görüşülen konuların ötesinde bir rapor hazırlanması yönünde görevlendirdiklerini aktaran Merkel, bu rapor ışığında Türkiye ile ilişkiyi görüşeceklerini ifade etti.
Alman Şansölye bir gazetecinin, Yunanistan'ın, AB'den Türkiye'ye silah ambargosu talepleri ve Almanya'nın Türkiye'ye verilmesi gündemde olan denizaltıları vermemesi isteğiyle ilgili soruya ise Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu ve NATO içindeki ülkelerin birbirlerine stratejik bağımlılıkları bulunduğunu vurgulayarak, "Diğer taraftan gerginlikler de mevcut. Bundan dolayı bu konuyu yoğun bir şekilde ele almaya değer." değerlendirmesinde bulundu.
Merkel, silah ihracatları konularının NATO kapsamında görüşülmesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye ile ilgili yeni ABD yönetimiyle koordinasyon içinde olmak istediğimize işaret ettik. Bundan dolayı bugün ne Almanya’nın silah ihracatlarıyla ilgili ne de bunun dışındaki düşüncelere ilişkin bir şey söyleyebilirim. Biz AB Yüksek Temsilcisinin raporunu bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Michel: AB Türkiye ile göç konusunda daha güvenilir iş birliği istiyor
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de yaptığı açıklamada, "Türkiye ile güvenilir bir iş birliği istiyoruz." dedi.
Michel, zirvenin sonuç bildirisindeki "AB’nin tüm üye ülkelere göç akımlarının sorumlu şekilde yönetimi hakkında Türkiye ile iş birliğine hazır olacağına" yönelik ifadenin ne anlama geldiği sorusuna şu yanıtı verdi: “Türkiye ile iş birliği yapmaya hazırız. Yaptığımız şey zor bir konu olan göç meselesinde Türkiye ile daha fazla iş birliğidir. Tüm AB üyelerinin sorumlu bir iş birliği ve iyi bir anlayış içinde Türkiye ile iş birliği yapması önemlidir. Bu cümlenin tek yorumlama şekli budur.”
"İspanya her zaman AB'nin Türkiye ile yapıcı ve pozitif bir diyaloğundan yana oldu"
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez yaptığı açıklamada, Türkiye konusunun her zaman önemli olduğunu belirterek, "İspanya her zaman AB'nin Türkiye ile yapıcı ve pozitif bir diyaloğundan yana oldu. Zirveden çıkan karar da oldukça dengeli ve sağlam bir karar. AB üyesi Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi ile dayanışma içinde bulunup, Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın Doğu Akdeniz'deki bazı hareketlerinden duyulan endişeler dile getiriliyor. Stratejik ve çok fazla ortamda bir ortak olan Türkiye ile yapıcı bir diyaloğa kapıları kapatmıyoruz." ifadelerini kullandı.
Conte'den açıklama
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de zirvede Türkiye'ye dikkatle değindiklerini belirterek, "Dengeli bir çözüm bulmak için burada sıkı şekilde müzakere ettik." dedi.
AB üyesi ülkeleri tek tek ayırt etmediklerini vurgulayan Conte, "Ankara'ya tatmin olmadığımızı belli edecek bir işaret vermemiz gerekiyordu. Bu nedenle kabul edemeyeceğimiz AB'yi ilgilendiren provokatif ve tek taraflı girişimler karşısında bazı bireyleri listeleyen bir yaptırım rejimi belirledik." diye konuştu.
Conte, Türkiye ile diyaloğun önemine de işaret ederek, "Bunlarla birlikte aynı zamanda olumlu gündem ve tüm diyalog kanallarını da açık bıraktık." ifadesini kullandı.
Başbakan Conte, Türkiye ile ilişkilerde kısır döngüler için değil, tansiyonun düşmesi için çalıştıklarını belirtti.
Conte, ayrıca kurtarma fonunu somutlaştırmaya yönelik ileriye doğru bir adım atılmasından ötürü zirveyi "tarihi" olarak niteledi ve "Buna hiçbir ilkemizden ödün vermeden, hukukun üstünlüğü ilkesini tekrar teyit ederek ulaştık." değerlendirmesinde bulundu.
Kovid-19 salgınıyla mücadelede üye ülkeler arasında özellikle kış tatili dönemi için koordinasyonun güçlendirilmesi ihtiyacına değindiklerini aktaran Conte, "Aşı konusunda da koordineli bir yaklaşımın önemini vurguladık. Eğer yapabilirsek, Avrupa’nın bu konuda birlikte hareket ettiğini göstermek için ‘Aşı Günü’ düzenlemeye çalışacağız." diye konuştu.