İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, BDDK'da görevli 29 murakıp gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesapları ile İHH ve TÜRGEV gibi vakıfların hesaplarını usulsüz incelemeye aldıkları belirlenen o dönem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda (BDDK) görevli 29 murakıp gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturmasında, yeni bir gelişme yaşandı.
BDDK tarafından hazırlanan ve takipsizlikle sonuçlanan 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının şahsi ve şirket hesaplarının 2013-2014 yılları arasında usulsüz şekilde incelemeye alındığını içeren rapor, savcılığa gönderildi.
Raporda, iş adamlarının yanı sıra aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürü Ela Çakıcı, dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, dönemin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Abdülkadir Kart'ın da hesaplarının incelendiği, ayrıca TÜRGEV ve İHH gibi bazı vakıf ve derneklerin de bulunduğu hesapların, yine aynı tarihler arasında olağan dışı şekilde incelenmeye alındığı ve yüzlerce kez sorgulandığı tespitine yer verildi. Raporda, özellikle 17-25 Aralık soruşturmalarında adı geçen iş adamlarının hesaplarının çokça kez sorgulanmasının hangi saikler ile yapıldığının da araştırılması gerektiği vurgulandı.
Yeminli murakıpların 17 bankada, 1 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 tarihleri arasında 317 kez incelemede bulunduğu, bu sırada hesaplarda toplamda 5 bin 270 kez sorgulama yaptıkları kaydedilen raporda, 60 gerçek ve tüzel kişinin hesabında ise olağan dışı şekilde inceleme yapıldığının log kayıtlarıyla tespit edildiği aktarıldı.
Raporda, 2013 yılının Haziran, Kasım ve Aralık aylarında yoğun sorgulama yapıldığı, en yoğun sorgulamanın aralıkta gerçekleştiğini belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hesaplarının, 20-23 Aralık 2013'te iki farklı bankada iki farklı murakıp tarafından 34 defa sorgulandığı, Ethem Sancak'a ait Hedef Alliance Holding'in hesaplarının 18-27 Aralık 2013'te 4 farklı bankada 4 farklı murakıp tarafından 69 kez, Sancak'ın 4 farklı bankadaki şahsi hesabı ise 5 farklı murakıp tarafından 81 kez sorgulandığı tespit edilmiştir. Yine aralık öncesi ve sonrası Hedef Ecza Deposu hesapları, 9 murakıp tarafından 484 kez sorgulanmıştır. İş adamı Mustafa Latif Topbaş'ın hesabı 3 murakıp tarafından 106 kez, Cengiz İnşaat'ın hesapları 13 farklı bankada 13 ayrı murakıp tarafından 429 kez sorgulanmıştır."
Vakıf hesapları da sorgulanmış
Bazı vakıfların da aynı murakıplar tarafından sorgulandığına dikkati çekilen raporda, TÜRGEV 1 murakıp tarafından 22 kez sorgulanırken, İHH'nın 9 kez sorgulandığı ifade edildi. Raporda, vakıf, dernek statüsündeki kişiler hakkında özel bir inceleme yapılmasının başsavcılık ve MASAK tarafından talep edilmesi üzerine yapıldığı anımsatılarak, bunun da sık karşılaşılan bir durum olmadığı, bu kuruluşlar hakkında hangi saikler ile sorgulama yapıldığının da araştırılması gerektiği yorumunda bulunuldu.
Raporda, sorgulama sonuçlarının BDDK denetim elemanlarına tanımlanan e-postalar üzerinden dışarıya çıkarıldığına dair bir bilgiye rastlanılmadığı ancak sorguların excel formatında çıktı alınarak banka dışına çıkarılmasının mümkün olduğu, bu nedenle de sorgulamaların hangi amaçla yapıldığının daha da önem kazandığı görüşüne yer verildi.
"Sorgulamalar dikkati çekici..."
Raporda, sorgulamalar ile ilgili şu ifadelere yer verildi:
"Bahis konusu gerçek kişi sorgulamaların, müşterilerin mevduat hesaplarına odaklanması, sorgulamaların sayı ve sıklığı, belirli dönemler ve birbirine yakın veya aynı tarih itibarıyla birden fazla bankada gerçekleştirilmesi, aynı bankada aynı denetim elemanı tarafından aynı müşteri için farklı tarihlerde dahi sorgulama yapılması, koordineli bir sorgulama faaliyeti yürütülmesi izlenimi edinilmesi ayrıca anılan gerçek kişilerden bazılarının o dönem Başbakanlık görevini icra eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın kişiler olduğunun anlaşılması yine bazı gerçek kişilerin adının daha sonra kamuoyunda 17-25 Aralık soruşturmalarında geçmesi dikkati çekici bulunmuştur."
Savcılığa ulaşan rapor doğrultusunda harekete geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, söz konusu sorgulamaları yapan 29 murakıbın gözaltına alınması talimatını verdi.
Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor. Şüpheliler daha sonra adliyeye sevk edilecek.
Savcılık, rapor doğrultusunda, sorgulama sonuçlarının murakıplar tarafından banka dışına çıkarılıp çıkarılmadığını, çıkarıldıysa nerelere veya kimlere ulaştırıldığını araştırıyor. Ayrıca şüphelilerin, FETÖ/PDY örgütü ile ilgili bağlantıları da inceleniyor.