• Dünya

Harita değişti, silah sesleri duyuldu!

Savaşın ardından yaklaşık bir ay sonra ateşkesin bozulduğu Dağlık Karabağ'da, Azerbaycan ordusunun Kafan çevresindeki yaylaları terk etmesi için Ermenistan'a verdiği süre bugün yerel saatle 17.00'de doluyor.
Harita değişti, silah sesleri duyuldu!
BBC, 10 Kasım anlaşması gereğince Ermenistan milislerinin yaylaları terk etmeye başladığını bildiriyor. Yerel medyaya konuşan belediye başkanı Gevorg Parsyan, "Ermenistan Savunma Bakanlığı askerlere saat 17.00'ye kadar yüksekliklerden çekilmelerini emretti" dedi.

Söz konusu yaylalar, Dağlık Karabağ'ın güneyinde, Ermenistan sınırında yer alıyor. Kafan şehrinin etrafındaki Ermenilerin kontrolünde yer alan stratejik yükseklikler, Azerbaycan ordusunun kontrolüne girmiş olacak.

Ermenistan ordusunun 'Sovyetler Birliği' sınırlarına çekilmek zorunda kaldığını savunan Kafan Belediye Başkanı Parsyan, "Azerbaycan ordusunun sınırlarımıza yaklaşacağı ve bizden sadece 1 kilometre uzakta, Kafan havaalanına 200-300 metre uzaklıkta olacağı ortaya çıktı" ifadesini kullandı.

Ermenistan yerel medyasındaki haberlerde, savaşın ardından Dağlık Karabağ'a yerleştirilen Rus barış gücü askerlerinin Kafan çeveresindeki Azerbaycan sınırına konuşlandırılması için görüşmeler var.

Yerel medya, Ermenistan Savunma Bakanı Vagharshak Harutyunyan'ın bölgeye yaptığı ziyaretin ardından Ermenistan-Azerbaycan sınırının belirli bölgelerinde Rus barış güçlerinin konuşlandırılacağını bildiriyor.

Azerbaycan ordusunun köy yollarını kapatacağını ileri süren belediye başkanı Parsyan, Kafan'dan Hndrant, Yeovard ve Ujanis'in Ermeni köylerine giden yolların bir kısmının Azerbaycan topraklarına katılacağını söyledi.

Kafan (Ermenice Kapan) çevresindeki gelişmeler şehrin bağlı olduğu Syunik eyaletini birbirine kattı, öfkeli göstericiler Kafan havaalanına giden yolu kapattı.

İstifa baskılarına direnen Başbakan Nikol Paşinyan'dan açıklama talep eden protestocuların yolu kesmesiyle uzun kuyruklar oluştu.

Yerel medya, gösteri sırasında silah seslerinin duyulduğunu gösteren video kaydını yayınladı. İlk olarak sosyal medyada paylaşılan görüntü büyük ses getirdi.

Ermenistan'ın başkenti Erivan, bugün önemli bir konuk ağırlayacak. Rus istihbaratı Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) başındaki isim Aleksandr Bortnikov Erivan'ı ziyaret edecek. Ermenistan makamları ziyarete ilişkin bir detay açıklamadı.

Çatışma hatlarına ve Laçın koridoruna 1960 asker yerleştiren Rusya Savunma Bakanlığı ise, geçen haftanın ardından bir kez daha Dağlık Karabağ'da harita değişikliğine gitti.

Yeni haritada, Rus birliklerinin operasyon alanının kuzeye doğru genişlediği ve Çaylı köyünü kapsadığı göze çarpıyor. Ayrıca harita, Laçın koridoru etrafındaki alanı da Rus barış güçlerinin kontrolünde gösterdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Hadrut çevresindeki Köhne Tağlar ve Çaylaggala köylerindeki çatışmaların ardından da bölgeyi Rus barış güçlerinin kontrolünde göstermiş ve harita bir süre sonra eski haline dönmüştü. Bu değişiklik Azerbaycan tarafında bazı protestolara neden olmuştu. Yetkililer değişiklik hakkında yorum yapmadı ancak çok sayıda milletvekili Rusya'nın adımını kınamıştı.

Ermenistan, Hocavend'de bağlı Köhne Tağlar ve Çaylaggala köyleri etrafındaki çatışmalarda 73 askerinin esir alındığını ve hiçbir haber alamadığını açıkladı.

Haberlerde daha önce kayıp asker sayısı 160 olarak yer almıştı. Ermenistan yerel medyası, çatışma bölgesinde dokuz Ermenistan askerinin cesedinin bulunduğunu aktarıyor.

Esir alınan askerlerin görüntüleri sosyal medyada yayılınca Erivan'da yeni bir öfke patlaması yaşanmış, protestocular kapıları kırıp Savunma Bakanlığı'na girmişti.

Rus Sputnik Ermenice'de hafta içinde skandal bir haber yayınlanmıştı. 'Karabağ'da provokasyonlar sürecek. Türkiye Rusya'nın etkisini kırmak istiyor' başlığını taşıyan haberde, Türkiye ve Azerbaycan'ın barış gücünün işini zorlaştırmak için her türlü provokasyona girişebileceği savunulmuştu.

Rusya lideri Vladimir Putin ise, geleneksel yıllık basın toplantısında Dağlık Karabağ'daki mevcut statünün değişmemesi gerektiğini söyledi: "Gerginlik senelerce yaşandı. Bu bölgede defalarca ufak temaslar oldu, küçük çapta çatışmalar. Sonunda da durum kontrolden çıktı.

Mevcut statükonun, Dağlık Karabağ ve Ermenistan arasında iletişimin sağlanması şartıyla kayda alınması ve geleceğe taşınması gerekiyor. Bunun için Ermenistan ile Dağlık Karabağ'ı bağlayan Laçın koridorunun oluşturulması planlandı.

Türkiye'ye göre, Azerbaycan, kendi topraklarını işgalden kurtarılmasıyla ilgili haklı davasını yürüttü. Uluslararası hukuk açısından, tüm topraklar Azerbaycan’ın ayrılmaz parçasıdır.

Ermenistan, Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını tanımadı. Bu açıdan da uluslararası hukuka göre, Dağlık Karabağ Azerbaycan’ındır."

10 Kasım'da Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan anlaşmayla silahlar sustu, işgalciler 1 Aralık itibariyle Kelbecer, Ağdam ve Laçın'ı terk etti. BM kararlarına göre Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ yaklaşık 30 yıl boyunca Ermenistan tarafından işgal altında tutuldu.

Anlaşmayla silahlar sustu, çatışma hatları ve Laçın koridorundaki 23 ayrı noktaya 1960 Rus barış gücü askeri konuşlandırıldı,

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü sabah saatlerinde Ermenistan'ın ateşkes ihlaliyle başladı. Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyordu. Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.

Güney Kafkasya’da 4 bin 400 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Dağlık Karabağ (Yukarı Karabağ), Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki en büyük sorun olarak yıllardır çözüm bekliyordu. 'Dağlık Karabağ' bölgesinin kelime kökeni birkaç farklı dilin karışımından oluşuyor. İsminin içinde bulunan birkaç dil bile, bölgenin tarih boyunca farklı kültürler arasındaki geçişkenliğe nasıl maruz kaldığını başlı başına gösterir nitelikte.

İngilizcesi Nagorny (ya da Nagorno) Karabakh. 'Nagorny' kelimesi Rusçada 'dağlık' (нагорный), anlamına geliyor. Azerbaycancada da, tıpkı Türkçe'deki gibi 'dağlık' anlamına gelen 'dağlıq' ya da 'yukarı' anlamına gelen 'yuxarı' kelimeleri ile anılıyor. Karabağ ise, Türkçe ve Farsçada ortak bir kelime olup, 'siyah bahçe' demek.

10 Aralık 1991’de yapılan ve bölgede kalan Azerilerin boykot ettiği referandumda Ermeniler, Azerbaycan’dan ayrılmak için oy kullandı. Referandumun ardından Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığı ilan edildi, ancak bu girişim uluslararası toplumda karşılık bulmadı. Ermenistan ordusunun desteklediği Dağlık Karabağ Ermenileri ile bölgede yaşayan Azeriler arasındaki gerilim, bağımsızlık ilanıyla gittikçe yükseldi. Çıkan çatışmalar, 1992’de Ermenistan ordusu ve Dağlık Karabağlı Ermeniler ile Azerbaycan ordusu arasında sıcak savaşa dönüştü.
Cem Sultan
Yorum Yazın
sohbet islami chat omegle tv türk sohbet islami sohbet elektronik sigara cinsel sohbet su böreği sipariş oyun haberleri tıkanıklık açma dijital pazarlama ajansı galeri yetki belgesi nasıl alınır yalama taşı